Mergi la conţinutul principal
Parastas la biserica familiei Cuza

Rugăciuni pentru făuritorii Unirii de la 1859

* duminică, în ziua "Vindecării orbului de la Ierihon", în toate bisericile brăilene au fost trase clopotele în memoria Domnitorului Cuza și a celor care au realizat Unirea Principatelor  * ÎPS Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie și s-a rugat la mormântul Sultanei Cuza, mama domnitorului * prezenți la Catedrala Arhiepiscopală, membrii Asociației "Danubiana" au purtat uniforme de epocă

 

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită așa cum se cuvine, în toate lăcașele de cult ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

"În Duminica a 31-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați. La slujbă au fost prezenți numeroși credincioși, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale. La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca, în care este relatată Vindecarea orbului din Ierihon", ne-a precizat părintele consilier Rareș Bucur, din cadrul Centrul Eparhial. 

Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre iubirea Mântuitorului Hristos, manifestată în mila față de un om sărman și bolnav - orbul de la Ierihon - dar și despre credința nemăsurată a acestui om năpăstuit. Părintele Arhiepiscop a vorbit, de asemenea, despre semnificația Unirii Principatelor Române, înfăptuită în urmă cu 162 de ani, cunoscut fiind faptul că, la momentul alegerii sale ca domnitor, Cuza era pârcălab de Galați și locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.

Potrivit părintelui consilier Rareș Bucur, după Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a oficiat slujba de Te Deum, "ca mulțumire adusă Lui Dumnezeu pentru realizarea actului fundamental prin care s-au pus bazele statului național unitar român, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ".

Ierarhul a mers apoi la Biserica "Vovidenia", frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani și unde a fost înmormântată, în mai 1865, mama domnitorului Unirii, Sultana Cuza, născută Cozadini.

Aici, ÎPS Părinte Arhiepiscop a săvârșit slujba de Te Deum și Parastasul de pomenire pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. La eveniment au fost prezenți și membrii Asociației "Danubiana", îmbrăcați în uniforme de epocă, cu arme și decorații purtate în timpul celor șapte ani de domnie ai Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Concomitent, au fost oficiate slujbe de Te Deum și parastase de pomenire în toate bisericile din județele Brăila și Galați și au fost trase clopotele la Dunărea de Jos și în toată țara, în memoria făuritorilor Unirii de la 1859.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro