Mergi la conţinutul principal

Rugăciuni pentru cei răposați, de Paștele Blajinilor

* luni, de Paștele Blajinilor, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru cei răposați, în toate bisericile din Brăila și Galați  * după slujbă, preoţii au binecuvântat ofrandele și le-au împărțit săracilor * de asemenea, s-au rugat și au aprins lumânări la morminte

 

 

Dacă, până acum, de Paștele Blajinilor, credincioșii mergeau ca să aprindă o lumânare la cimitir și să se roage pentru sufletele celor răposați, anul acesta cimitirele orașului au rămas închise, intrările fiind strașnic păzite de polițiștii locali și de reprezentanții primăriei. De altfel, la intrarea în „orașul morților” (la Sf. Constantin, spre exemplu) se afla un anunț prin care brăilenii erau înștiințați că accesul în cimitir este strict interzis din pricina pandemiei de COVID – 19.

Datorită restricţiilor impuse în această perioadă, ca urmare a răspândirii noului coronavirus, pomenirile pentru cei adormiţi s-au desfăşurat fără participarea familiilor şi a apropiaţilor, însă în Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, slujitorii Sfintelor Altare s-au rugat şi i-au pomenit pe cei adormiţi”, ne-a precizat părintele consilier Rareș Bucur.

Astfel, în dimineaţa zilei de luni, 27 aprilie, în toate bisericile din Eparhia Dunării de Jos (Brăila și Galați), preoţii au oficiat Sfânta Liturghie și au înălţat rugăciuni pentru odihna celor trecuţi la cele veşnice. Totodată, au fost săvârşite slujbe de pomenire a celor răposați. Rugăciunile pentru cei „blajini”, cum mai sunt numiţi morții în popor, au continuat după Sfânta Liturghie, în toate cimitirele eparhiei, cu rânduiala slujbei de pomenire săvârşită de preoţii desemnaţi. Preoții au citit pomelnicele cu cei răposați și au aprins candele la morminte.

„Pomenirile din cimitire, oficiate numai de preoţi şi cântăreţi bisericeşti, s-au desfăşurat în zonele situate fie în faţa locaşului de cult (capele din cimitire), fie pe aleile principale ale cimitirelor. După slujbă, preoţii au binecuvântat ofrandele pentru a fi oferite persoanelor nevoiaşe, spre pomenirea şi iertarea păcatelor celor răposaţi, şi au aprins lumânări la morminte”, a mai spus părintele Rareș.

Potrivit sursei citate, de Paștele Blajinilor, cei adormiţi în Domnul sunt incluși, prin Sfânta Liturghie, în bucuria Învierii, iar prin milostenia făcută ne manifestăm dragostea, recunoştinţa şi comuniunea cu cei dragi, care nu mai sunt.

Paștele Blajinilor se oficiază în fiecare an în ziua de după Duminica Sfântului Apostol Toma (a doua de la Paști). În Duminica Tomii, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Arhiepiscopală de Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos, de asemenea, fără participarea credincioșilor. Cu toate acestea, slujba a fost urmărită de peste 21.000 de oameni, pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei. Darurile pascale, ouă roșii și cozonac, binecuvântate la Sfânta Liturghie, au fost împărțite mai apoi bătrânilor de la azil.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro