Mergi la conţinutul principal
După vechile rânduieli bisericești

Rușii lipoveni sărbătoresc Nașterea Domnului

* pe 7 ianuarie, când prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi sărbătoresc Nașterea Domnului, potrivit vechiului calendar iulian * ei se îmbracă în straie tradiționale și merg la biserică, apoi se roagă și stau la masa de Crăciun, cu candela aprinsă * de 80 de ani, Brăila e centrul mondial al ortodocșilor de rit vechi din toată lumea * aici se află Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi și rămășițele pământești ale primului mitropolit al rușilor lipoveni, Ambrozie

 

Pe 7 ianuarie, când prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cei peste 3.000 de credincioși ai Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi de la Brăila sărbătoresc Nașterea Domnului (Crăciunul), conform vechiului calendar iulian. Credincioșii de rit vechi din Brăila și din toată România, serbează, de asemenea, Anul Nou (Sf. Vasile) pe data de 14 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie, cu o diferență de 13 zile față de credincioșii din Răsăritul creștin. Ei respectă tradițiile moștenite de la străbuni, din generație în generație: bărbații poartă bărbi lungi și rubașcă, iar femeile părul prins în batic și fuste lungi, croite în stil tradițional.

Părintele Alexandru Costilov, de la Biserica Nașterea Maicii Domnului („Rojestvo Presveatoi Bogorodita”), din vechiul sat Piscul, actualmente cartier al Brăilei, ne-a spus că, în noaptea de Ajun (6 ianuarie), când noi, ortodocșii români, sărbătorim Botezul Domnului, creștinii de rit vechi, cunoscuți la Brăila drept ruși lipoveni, merg la biserică, cu mic cu mare, iar după slujbă cântă colindul în mijlocul sfântului lăcaș. Inspirat din tradiția rușilor staroveri („de credință veche”), colindul lipovenilor se cheamă „Hristos rajdaetsea!” („Hristos S-a născut!”).

„Preotul cântă începutul strofelor, cu sfânta cruce în mână, apoi cântă toată suflarea din biserică. În dimineața de Crăciun, după Sfânta Liturghie și după cuvântul de învățătură, preotul anunță terminarea postului și îi binecuvintează pe colindători. După aceasta, colindătorii merg cu colindul prima dată în casa preotului, apoi la dascăl, la paracliser și la toate casele în care sunt credincioși de rit vechi”, ne-a spus părintele Costilov.

De la masa de Crăciun nu lipsesc cârnații de casă, răcitura preparată cu hrean, caltaboșii, toba și sarmalele. Bucatele sunt toate făcute în casă, iar masa de Crăciun este foarte importantă pentru comunitatea rușilor lipoveni de la Brăila și de pretutindeni. La ea participă toți membrii familiei. Cel mai în vârstă membru al familiei rostește rugăciunea - sau, dacă este casa preotului, preotul - după care binecuvintează bucatele. Și toți ai casei așteaptă colindătorii cu candela aprinsă, după obicei.

De Crăciun, preoții Bisericii de Rit Vechi merg cu molitva și cu agheazma pe la casele credincioșilor, așa cum se merge la românii ortodocși cu icoana. Numai în cartierul Pisc sunt trei biserici ale rușilor lipoveni, plus una în Centrul Vechi, care este și sediu al Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi. Prima biserică de Rit Vechi de la Brăila a fost construită din lemn, în jurul anului 1839.

Lipovenii merg la biserică îmbrăcați în cămașa tradițională, rubașca, iar femeile poartă, de asemenea, costumul tradițional, format din iubca și cofta. Fetele nemăritate poartă părul împletit într-o coadă cu panglică, iar cele măritate poartă batic. Brâul pe care rușii lipoveni îl poartă în zi de sărbătoare, lucrat în casă, reprezintă un simbol: prin el, despart partea „curată” de partea „murdară” a trupului. Lipovenii păzesc cu strășnicie vechile canoane bisericești, de dinainte de 1654 - anul reformelor din Rusia, care i-a nemulțumit și i-a determinat să plece în bejenie - iar slujbele sunt oficiate în limba salvonă. Cărțile de slujbă și icoanele zugrăvite pe lemn sunt păstrate cu sfințenie din generație în generație.

A doua ca mărime din țară, după cea din Tulcea, comunitatea rușilor lipoveni din Brăila numără peste 3.000 de suflete. Pe strada Zidari, din Centrul Vechi, se află Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” sau „Pocrovul” - monument istoric - lăcaș sfânt care, din anul 1940, este și sediu al Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi. Brăila este centrul spiritual al credincioșilor de rit vechi din toată lumea, aici fiind hirotoniți preoți pentru bisericile starovere din România și nu numai.

Din anul 2000, au fost aduse la Brăila rămășițele pământeși ale primului mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, Ambrozie, mort în exil, în sec. XIX, și înmormântat, inițial, în cimitirul ortodox din Trieste (Italia). Astfel, Brăila a devenit loc de peleinaj pentru rușii lipoveni din toată lumea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro