Mergi la conţinutul principal

Rromii - «De la robie, la libertate»

În urmă cu câteva zile s-au împlinit 159 de ani de la momentul istoric al dezrobirii rromilor. Pentru a sărbători momentul, la Şcoala "Anton Pann" a fost organizată cea de-a VII-a ediţie a Concursului intercultural judeţean de istoria rromilor intitulat "De la robie, la libertate". S-au întrecut şase echipe care au reprezentat Şcoala "Anton Pann", Şcoala din comuna Viziru, Liceul Teoretic "George Vâlsan" Făurei, Liceul Tehnologic "Gh. K. Constantinescu", Liceul Pedagogic "D.P. Perpessicius" şi Liceul Tehnologic din Însurăţei. Concursul a constat în patru probe: verificarea cunoştinţelor privind procesul de dezrobire a rromilor, prezentarea unei personalităţi istorice care a contribuit la procesul de dezrobire a rromilor, realizarea unui proiect cu scopul de a diminua discriminarea, rasismul, xenofobia şi de a încuraja educaţia interculturală în rândul tinerilor şi realizarea unui poster având ca punct de plecare un citat relevant pentru evenimentul căruia îi este dedicat concursul, ales prin tragere la sorţi: "Când am ieşit pe uşa care mă purta spre libertate, am ştiut că dacă nu las ura şi amărăciunea în spate, voi continua să fiu în închisoare". (Nelson Mandela). Juriul a fost format din: Camelia Vătafu - reprezentant al Consiliului Judeţean, Cătălin Popescu - reprezentant al Primăriei Municipiului Brăila, Georgică Isofache - consilierul prefectului pe problemele rromilor, şi profesoarele Diana Mândreanu, inspector şcolar pentru minorităţi, şi Corina Ciupală, inspector de educaţie interculturală. Premiul I a revenit echipei de la Liceul "George Vâlsan" Făurei, coordonată de prof. Elena Gomolea, Premiul II l-a obţinut echipa Şcolii "Anton Pann" - prof. Alexandru Anton, iar Premiul III a fost luat de echipa Liceului Pedagogic "D.P.Perpessicius" - prof. Oana Mocanu. Cu menţiune a fost recompensată evoluţia echipelor de la Liceul Tehnologic "Gh. K. Constantinescu" - prof. Mihaela Râpa, Liceul Tehnologic Însurăţei - prof. Macu Gândac şi Şcoala Viziru - prof. Lăcrămioara Dumitru. Premiile au fost oferite de Consiliului Judeţean, Primăria Brăila, Muzeul Brăilei "Carol I" şi Asociaţia Partida Rromilor "Pro-Europa", sucursala Brăila.
Cu ocazia acestui eveniment, a vorbit elevilor despre istoria rromilor prof. univ. dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei "Carol I", şi s-a vizionat filmul documentar "Sclavia rromilor, lungul drum către libertate", lansat cu ocazia Zilei dezrobirii rromilor, 20 februarie, de către Centrul Naţional de Cultură a Rromilor "Amaro Kher". Evenimentul a fost organizat de prof. Gina Anton în colaborare cu Şcoala "Anton Pann".
În plus, comunitatea rromă a mai desfăşurat o serie de activităţi şi întâlniri de lucru în sediul Palatului Administrativ sub genericul "Practici pozitive şi parteneriate privind implementarea în bune condiţii a HG nr.18 din 14 ianuarie 2015 cu privire la Strategia Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rrome pentru perioada 2015-2020". Au participat reprezentanţii comunităţilor de rromi, mediatori şcolari, mediatori sanitari, experţi locali, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi ai primăriilor. Activităţile au fost organizate de: Prefectura Brăila, Asociaţia Partida Rromilor "Pro-Europa", sucursala Brăila, în parteneriat cu Consiliul Judeţean.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro