Mergi la conţinutul principal
PSD, PNL, tot o mizerie!

Rotaru vrea politică în spitale. Antoneta Ioniţă nu ştie ce vrea

• ordonanţa adoptată de Guvernul Dacian Cioloş la finele anului trecut, care nu permite managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere în partide sau în societăţi comerciale şi deschide poarta profesioniştilor de a candida pentru această funcţie ar putea fi anulată de Parlament • aceasta a fost deja respinsă de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor • senatorul PSD Ion Rotaru, membru în cadrul Comisiei de sănătate susţine că în momentul în care a fost adoptată, OUG 79/2016  nu a fost supusă dezbaterilor publice, astfel că părţile implicate nu au fost consultate • deputatul PNL Antoneta Ioniţă, membru al Comisiei de sănătate a Camerei, nu a dorit să se pronunţe în privinţa susţinerii sau respingerii ordonanţei

 

Senatorul PSD Brăila Ion Rotaru nu regretă respingerea OUG 79/2016 a Guvernului Dacian Cioloş, prin care se încearcă depolitizarea spitalelor din România, cu menţiunea că aceasta nu ar fi fost dezbătută cu părţile implicate la momentul aprobării.

Mai exact, ordonanţa în cauză a fost adoptată pe 16 noiembrie 2016 şi prevede, printre altele, că pot candida pentru funcţia de conducere la spital şi alte categorii de persoane, nu doar medicii primari sau profesorii universitari. De asemenea, că managerii vor putea opera sau preda doar după ora 16.00, până atunci ocupându-se exclusiv de problemele spitalului. Cu alte cuvinte, că cei care sunt medici sau profesori pot face intervenţii chirurgicale sau preda abia după ce se termină programul de manager. O altă prevedere importantă face referire la interzicerea managerului şi membrilor comitetului director al spitalului de a deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic sau al unei societăţi comerciale. La fel, că soţul/soţia precum şi rudele de până la gradul IV ale managerului nu vor putea deţine o altă funcţie de conducere în cadrul aceluiaşi spital. În plus, că un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului, deoarece o eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul. În aceeaşi ordonanţă se mai arată că se vor organiza concursuri şi pentru şefii de secţii.

Ei bine, recent, OUG 79/2016 a fost respinsă atât în Comisia de sănătate a Senatului, unde Ion Rotaru este membru, alături de colegul său de la ALDE Mihai Ruse (secretar), cât şi în plen. În prezent, proiectul privind respingerea ordonanţei se află în dezbatere la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, unde discuţiile au fost amânate pentru săptămâna viitoare. Plecând de la acest aspect, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să stea de vorbă atât cu cei doi senatori, cât şi cu deputatul PNL Antoneta Ioniţă, membru în Comisia de sănătate a Camerei, pentru a vedea care este poziţia acestora în privinţa ordonanţei prin care s-a dorit depolitizarea spitalelor.

 

Rotaru: «Principalul motiv a fost faptul că nu s-a făcut, din câte ştiu eu, o consultare cu actorii principali implicaţi»

 Întrebat de ce a votat împotriva Ordonanţei “depolitizării spitalelor”, Ion Rotaru a afirmat că aceasta ar fi o temă falsă şi că situaţia a fost complicată şi chiar politizată tocmai de OUG 79.

“Într-adevăr a fost respinsă  la Senat, atât de Comisia de sănătate, cât şi de plen, dar pe nişte motive foarte clare, corecte şi obiective. În primul rând, nu se justifica acel criteriu de urgenţă, plecând de la faptul că trata nişte probleme administrative curente, ca să spunem aşa. Dar ăsta este alt aspect al problemei. Principalul motiv a fost faptul că nu s-a făcut, din câte ştiu eu, o consultare cu actorii principali implicaţi în gestionarea actului medical: Colegiul Medicilor, autorităţile locale, instituţiile de învăţământ superior, universităţile, facultăţile de medicină, farmacie şi aşa mai departe. A fost dată pur şi simplu, fără să îi întrebe, fără să li se ceară niciun punct de vedere. Şi a fost o opinie aproape unanimă a celor din învăţământul superior că nu este o problemă bine gestionată şi în regulă. S-a motivat, dacă îmi aduc eu aminte, că se face depolitizarea, dar este falsă şi problema asta. Dimpotrivă, s-a mers pe extrema cealaltă, poate chiar pe politizare. Şi vă dau un exemplu: faptul că examenul  de şef de secţie se face cu avizul primarului. Deci, deja intrăm într-o altă zonă. Şi era o problemă gravă, poate cea mai importantă, faptul că prevedea nişte incompatibilităţi excesive, în sensul în care specialiştii în domeniu nu mai puteau  face parte din comisii la minister”, a declarat Rotaru.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă blocajul este “aproape general” în privinţa funcţionării comisiilor de la nivelul ministerului, deoarece foarte mulţi specialişti au fost nevoiţi să se retragă pentru a nu deveni incompatibili.

“Astfel au blocat activitatea comisiilor. Deci au fost câteva motive bine fundamentate din punctul ăsta de vedere. Probabil că intenţia a fost iniţial bună, dar nu a fost bine pusă în practică. Vedem  ce se întâmplă acum la Cameră, cum o gestionează, dacă se respinge total sau nu. Dar ordonanţa şi-a produs efectele şi a generat consecinţele pe care le-am spus. E de văzut cum se va proceda. Poate va fi amendată în punctele esenţiale. Am înţeles că au fost şi nişte consultări cu cei care sunt implicaţi, plecând de la autorităţile locale, colegiul medicilor, rectori de facultăţi de medicină şi farmacii. Nu pot să estimez care va fi opinia şi de la Cameră şi decizia plenului”, a mai adăugat PSD-istul.

Întrebat dacă nu consideră că spitalele din România ar trebui totuşi depolitizate, Rotaru a afirmat că nu respinge ideea, însă într-o formă care “să îmbine dorinţa de a depolitiza cu funcţionarea efectivă a spitalelor şi fără a îngrădi accesul specialiştilor şi buna  funcţionare a universităţilor”. Pentru a-şi susţine ideea, senatorul a afirmat că au existat situaţii în care rectorii unor universităţi sau cadre din cadrul acestora nu au mai putut ocupa poziţia de manager în cadrul unor spitale subordonate, ceea ce a produs mari supărări.

“Deci asta nu ţine de depolitizare. Este o problemă  şi ţine de cu totul altceva, de bună funcţionare, de conducerea spitalului de către un specialist recunoscut, apreciat, care are şi expertiza şi experienţa necesară în domeniu”, a mai adăugat Rotaru, cu precizarea că în momentul dezbaterilor OUG 79/2016 la Senat, aceasta a fost respinsă aproape instantaneu la Comisia de sănătate deoarece forma ordonanţei a fost privită ca inacceptabilă.

Din păcate, senatorul ALDE Mihai Ruse, secretar în cadrul Comisiei de Sănătate nu a putut fi contactat, ieri, pentru a-şi expune punctul de vedere în legătură cu OUG 79/2016.

 

Antoneta Ioniţă nu vrea să comenteze subiectul până la încheierea dezbaterilor

 Având în vedere faptul că Ordonanţa privind depolitizarea spitalelor se află în prezent pe masa de lucru a Comisiei de sănătate a Camerei, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să ia legătura cu deputatul PNL Antoneta Ioniţă, membru în cadrul acestei comisii. Aceasta ne-a informat că deocamdată dezbaterile pe această temă au fost amânate pentru săptămâna viitoare. Chiar şi aşa, întrebată despre viziunea proprie în privinţa ordonanţei şi dacă aceasta ar trebui sau nu modificată, PNL-ista a evitat să facă prea multe comentarii până la finalizarea dezbaterilor.

“Întrucât este supusă dezbaterii pentru că se aşteaptă depuneri de amendamente, discuţia nu se poate finaliza în acest moment”, a declarat, scurt, Ioniţă. Dezamăgitor, în condiţiile în care I s-a cerut un punct de vedere personal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro