Mergi la conţinutul principal

Rotaru, vânătorii şi oierii

Unul dintre principalii iniţiatori ai controversatei Legi a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, lege care a mâniat mii de oieri din România, senatorul PSD Brăila Ion Rotaru a anunţat că nu mai vrea să aibă de-a face cu acest subiect. Mai exact, în contextul în care ciobanii au luat, marţi, cu asalt curtea Palatului Parlamentului pentru a-şi manifesta nemulţumirea, Guvernul a decis, ieri, să suspende prin ordonanţă de urgenţă aplicarea articolelor din Legea Vânătorii referitoare la numărul de câini permişi la stână, până la 25 aprilie 2016, urmând ca, între timp, să fie găsită o soluţie de modificare a legii care a stârnit protestele. Modificarea nu a picat tocmai pe gustul lui Rotaru, care susţine că legea datează încă din 2006, însă nimeni nu a ridicat aceste probleme până acum.
Contactat telefonic, ieri dimineaţă, de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", senatorul a explicat că în ciuda zvonurilor apărute privind modificarea Legii Vânătorii, el nu a avut niciun interes ascuns şi că nu a dorit decât reglementarea unor chestiuni. "Eu nu sunt vânător. Nu am vânat niciodată şi nu am niciun interes", a afirmat Rotaru. Ulterior, după anunţul făcut de Guvernul Dacian Cioloş privind suspendarea prevederilor deranjante din cadrul legii, Rotaru a ţinut să puncteze că nu va mai participa la modificarea actului administrativ. "Eu abandonez această temă, nu mă mai interesează pentru că s-a dat o altă conotaţie şi nu vreau să intru într-o zonă în care... Să decidă cine doreşte. Oricum, nu mă interesa în mod deosebit. Eu am achiesat la idee, în varianta în care vorbim şi despre vânat, protecţia vânatului, vorbim şi despre protecţia mediului şi bune practici legate de tot ce înseamnă exploatarea pământului", a afirmat Rotaru. Mai mult, social-democratul a punctat că este foarte curios în ce măsură se va găsi o soluţie în privinţa acestei legi. "Eu nu văd o soluţie. Dacă se merge pe ideea asta nu se mai respectă bunele practici şi ceea se întâmplă, de fapt, în Uniunea Europeană. Cel puţin în zona de câmpie asta este regulă de când lumea", a mai afirmat sursa citată, făcând referire la perioada în care se interzice păşunatul.

"Să iei şi subvenţie, să fii şi nemulţumit nu e deloc în regulă"

Senatorul Ion Rotaru a ţinut să sublinieze că Legea Vânătorii datează din 2006, când a fost avizată de Guvernul Tăriceanu şi că foarte multe dintre prevederile care au atras atenţia oierilor acum, existau încă de la acea vreme. "Legea spunea de atunci: «În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice se interzice permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de trei în zona de munte, de doi în zona de deal şi unul în zona de câmpie. În acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânii». Articolul 23, litera k. Deci, ăsta e celebrul articol de care se discută şi e din 2006. De asemenea, contravenţia respectivă este sancţionată cu amendă de la 500 la 1.500 lei. Aici se regăseşte şi prevederea de la litera k. Deci, nici asta nu e o noutate. Când s-a făcut în 2015 actualizarea prin iniţiativa pe care am semnat-o şi eu, se reiau cele două articole, respectiv, cel privind numărul de câini şi sancţiunea. Dar se mai vine cu un nou alineat, care vorbeşte despre «păşunatul animalelor domestice în terenul agricol, între 6 decembrie şi 24 aprilie». Asta e singura noutate cu care a venit legea, pentru că celelalte lucruri erau de la legea iniţială din 2006", afirmă senatorul, deranjat că deşi a fost contestată şi retrimisă Parlamentului de către preşedinte în tot acest timp, altele au fost problemele ridicate. "Nu am auzit în tot acest timp nici oierii, nici reprezentanţii lor, nici parlamentarii care stau în zona de munte să exprime un punct de vedere contrar. Eu am analizat prin prisma a ceea ce se întâmplă la noi (n.r. - la Brăila). Faptul că din moşi-strămoşi, în perioada asta păşunatul era oricum interzis, din decembrie până în aprilie. Mai mult decât atât, toţi posesorii, proprietarii de terenuri şi de păşuni încasează o subvenţie. Aceasta este reglementată, în ideea în care trebuie să respecţi bunele practici. Ei bine, bunele practici spun că într-o anumită perioadă nu trebuie să faci păşunat, trebuie să reînsămânţezi, să fertilizezi, să îngrădeşti şi aşa mai departe. Or, ca să faci treaba asta, aşa, la en gros, să iei şi subvenţie, să fii şi nemulţumit, nu e deloc în regulă!", a conchis sursa citată. Pe de altă parte, reprezentanţii oierilor care s-au aflat în studiourile de televiziune au afirmat că se luptă cu această lege din 2006, deci nemulţumirile n-au apărut aşa, dintr-odată.

Rotaru uită de "comoara stânelor" din colegiul său

PSD-istul Ion Rotaru reprezintă Colegiul 1 de senatori din Brăila, care este format din Colegiile 1, 2 şi 4 de deputaţi. Cu alte cuvinte, un colegiu care cuprinde, printre altele, comunele Salcia Tudor, Măxineni şi Racoviţa, cunoscute încă din perioada interbelică pentru stânele ce produc o brânză unică în ţara noastră. Este vorba de brânza de Gulianca, preparat tradiţional românesc, al cărui gust deosebit se datorează terenurilor sărăturate din zonă şi ierbii ce le "îmbracă". Interesant este că în loc să încerce să promoveze activitatea stânelor din judeţul nostru, unul dintre parlamentarii brăileni a considerat mai importantă micşorarea numărului de câini care le apără, uneori chiar şi de hoţii bipezi, fiind vorba de o zonă de câmpie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro