Mergi la conţinutul principal

Rotaru nu e convins că renunţarea la îngheţarea pensiilor speciale a fost cea mai bună soluţie

• preşedintele Comisiei de muncă din Senat, Ion Rotaru, a afirmat că măsura eliminării articolului 40 din Legea salarizării unitare, are şi părţi bune, dar şi negative • pe de o parte, este logic că pensiile ar trebui gestionate într-un alt act normativ, pe de altă parte posibilitatea creşterii pensiilor de serviciu pe viitor poate cauza o presiune destul de mare pe buget, susţine social-democratul

 

Comisia de muncă din Senat a dezbătut şi aprobat Legea salarizării unitare, recent, într-o şedinţă condusă de senatorul brăilean, Ion Rotaru (preşedintele Comisiei), care a stârnit destul de multe controverse. Principalul motiv l-a constituit un joc “du-te vino” cu un articol din cadrul proiectului care viza îngheţarea pensiilor speciale până în 2022. Este vorba despre pensiile pentru funcţionarii publici, pentru parlamentari, membrii Corpului diplomatic şi consular, judecători şi procurori, militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare. Ei bine, potrivit presei centrale, iniţial, articolul 40 a fost amendat în şedinţă, la propunerea ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, astfel că s-a stabilit ca actualizarea tuturor pensiilor speciale în funcţie de majorarea salariilor să fie suspendată până la 1 ianuarie 2019 şi nu 2022 cum fusese stabilit iniţial. Propunere care s-a votat în unanimitate. După aproximativ două ore, în urma unei intervenţii a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, s-a hotărât eliminarea articolului 40 din Legea salarizării unitare, fără prea multe explicaţii.

Contactat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, senatorul Ion Rotaru a afirmat că, ulterior, s-a ajuns la această decizie deoarece pensiile, indiferent că sunt speciale sau nu, nu ar trebui tratate în cadrul unei legi care vizează salariile.

“S-a votat în primă fază articolul respectiv pentru că aşa fusese prevăzut în lege. S-au mai făcut după aceea nişte discuţii referitoare la faptul că până la urmă este Legea salarizării şi nu discutăm despre pensionare. Era vorba, de fapt, despre actualizarea pensiilor şi asta putea să însemne fie o creştere generată de un act normativ, fie o indexare pe baza inflaţiei şi aşa mai departe. Deci, având în vedere că era un impact bugetar s-a votat în prima fază şi s-a trecut în lege ca suspendarea să funcţioneze. Apoi am reanalizat şi s-a ajuns la concluzia că e vorba despre legea salarizării şi că această chestiune ar trebui, eventual, reglementată la legea pensiei, adică într-un act normativ separat”, a explicat Rotaru.

 

Îi dăm înainte cu pensiile speciale

Preşedintele PSD Brăila a mai subliniat că în prezent se lucrează şi la revizuirea Legii pensiei, astfel că există posibilitatea ca îngheţarea pensiilor speciale să fie rediscutată cu această ocazie, deşi nu s-a stabilit nimic concret la partid. Chiar şi aşa, ca o opinie personală, Rotaru a precizat că îngheţarea pensiilor ar fi însemnat într-un fel un lucru bun, deoarece s-ar fi degrevat considerabil bugetul pentru o anumită perioadă de timp.

“Sigur, că îngheţarea asta, suspendarea temporară a actualizării ar fi însemnat un aport pe zona de buget. Banii aceia puteau fi duşi în altă parte. Aşa, în condiţiile în care s-a renunţat, fie e posibil - aici e un punct de vedere personal şi nu ştiu dacă e valabil sau nu -, să se revină mai devreme sau mai târziu pe un alt act normativ, fie pur şi simplu nu se mai discută despre acest aspect şi gata. Dar asta ţine de o decizie politică, ţine de o discuţie care eu nu ştiu să se fi făcut la acest moment. Dar pensiile, indiferent de natura lor, acestea aşa numite de serviciu sunt şi astăzi în vigoare şi rămâneau în vigoare. În lege se vorbea doar despre suspendarea temporară a posibilităţii de a le actualiza, de a le creşte sau de a le genera o anumită influenţă într-un timp limitat. Deci ele sunt în vigoare în continuare, nu are nicio legătură una cu alta. Dar consider că eliminarea acelui articol are şi părţi bune şi rele. Bune, pentru că până la urmă dacă se va produce o indexare, o influenţă pe creşterea salariului minim şi aşa mai departe, e un drept al omului, indiferent cine este acea persoană şi trebuie să funcţioneze. Pe de altă parte, nu putem ignora că toată această creştere a pensiilor are efect asupra bugetului”, a mai adăugat senatorul.

Potrivit sursei citate, după votul de la Comisia de muncă, proiectul Legii salarizării unitare amendat, va ajunge, cel mai probabil, zilele următoare în plenul Senatului. Dacă va fi aprobat, apoi va merge la Camera Deputaţilor care este decizională.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro