Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rotaru, îngrozit de Legea carantinării

• preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru a comentat recent Legea carantinării şi izolării, propusă de Guuvernul Ludovic Orban, precizând că este o aberaţie, care suprimă drepturi şi libertăţi ale oamenilor • Rotaru a precizat că pentru a trece, legea trebuie neapărat să fie amendată, astfel încât să se ajungă la o formă care să nu mai fie declarată neconstituţională

 

Şeful PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, consideră că Legea carantinării şi izolării nu poate fi acceptată în forma propusă de Guvernul Ludovic Orban, deoarece încalcă drepturi şi libertăţi ale oamenilor. Acesta a comentat subiectul în cadrul celei mai recente conferinţe de presă a PSD Brăila, criticând faptul că liberalii au realizat o lege atât de controversată, fără măcar să se consulte cu restul partidelor parlamentare sau cu specialişti din varii domenii.

“Acum promovează o altă lege, care este o aberaţie. Care suprimă drepturi şi libertăţi ale oamenilor. Au făcut-o fără, eu ştiu, o consultare publică. Au făcut-o asumându-şi şi de data aceasta, fără a se consulta şi cu Parlamentul, fără a avea nişte decizii ale specialiştilor şi din alte zone. Şi o să avem iar o situaţie în care vor spune că PSD-ul este de vină pentru că le-a dat Curtea respingere. Legea, aşa cum este ea acum.... eu m-am îngrozit când am citit-o. Poate genera abuzuri grosolane, care înseamnă atentat la libertatea cetăţenilor. Noi nu am fost, şi nu suntem nicio clipă împotriva ideii de a păstra o anumită conduită impusă prin lege, pentru a proteja populaţia. Tocmai de aceea am votat de fiecare dată măsurile pe care le-a propus guvernul. Dar a merge într-o zonă în care poate să ajungă ministrul Sănătăţii ca printr-un ordin să suprime drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor, este cu totul aberant! Cum preluăm pur şi simplu ceea ce ne spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii! În condiţiile în care, de pildă, noi când am aderat la Uniunea Europeană, am negociat cele 29 de capitole şi erau impuneri de la Uniunea Europeană. Acum, ce ne spune OMS-ul este foarte bine. La OMS am văzut că sunt discuţii nenumărate şi poziţii contrare ale unor state, în ceea ce priveşte anumite decizii pe care le iau. Nu sunt specialist, nu vreau să mă exprim mai departe, nu vreau să pun într-o lumină proastă OMS-ul, pentru că are misiunea lui şi are şi realizări importante, dar nu putem aduce în legislaţia internă nişte recomandări ale OMS şi să le preluăm pur şi simplu”, a declarat Rotaru.

Legea a trecut de Camera Deputaţilor, însă Rotaru a afirmat că nu se va mai întâmpla acest lucru fără o serie de amendamente serioase pe care PSD-iştii vor să le impună. Contactat, ieri, de către redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” în condiţiile scandalului de la nivel naţional pe această temă, Rotaru a dat de înţeles că social-democraţii nu au de gând să renunţe la punctul lor de vedere şi nu se grăbesc să adopte un proiect atât de controversat.

“Protejarea cetăţenilor români, a vieţii şi a sănătăţii oamenilor, a drepturilor fundamentale şi constituţionale reprezintă un obiectiv esenţial pentru PSD. De aceea avem în perspectivă, la dezbaterea şi adoptarea Legii carantinei şi a izolării, să corectăm tot ce este de corectat în proiectul de lege, pentru că el ne-a fost transmis într-o formă absolut inacceptabilă şi chiar aş îndrăzni să spun dezastruoasă, în condiţiile în care au avut suficient timp la dispoziţie şi ar fi trebuit să prevadă că este nevoie să elaboreze o astfel de lege. Deci PSD va corecta tot ceea ce este de corectat în proiectul de lege, astfel încât drepturile şi libertăţile fundamentale să fie respectate, iar interesul public să fie asigurat”, a mai adăugat senatorul, într-o discuţie telefonică purtată în jurul orei 14:00. Totodată, acesta a dorit să puncteze că PSD nu poate fi acuzat că tergiversează dezbaterile, ci doar încearcă să se opună oricărei forme de abuz instituţional. Rotaru a afirmat că astfel de poziţii vizavi de acest subiect sunt “manipulări şi ticăloşii”.

Trebuie subliniat şi că, în timpul conferinţei de presă, Rotaru a punctat în nume personal, că ar putea accepta o nouă perioadă de stare de urgenţă, dar nu oricum, ci doar dacă situaţia va scăpa de sub control, iar dacă condiţiile impuse ar avea limite foarte clare şi precise.
Categorie articol: 

Comentarii