Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Romii evacuaţi dintr-o tabără din Helsinki s-au strâns în centrul oraşului

Circa 40 de poliţişti au fost mobilizaţi în zona Kalasatama pentru evacuarea taberei de romi, operaţiunea având loc la cererea autorităţilor din Helsinki.
"Ziua a fost grea. Poliţia ne-a trezit de dimineaţă, nu ştiam ce se întâmplă sau unde vom merge", a spus o romă româncă, aflată în Piaţa Senatului din Helsinki.
Romii au lăsat în Kalasatama haine şi alte lucruri. Românca nu avea niciun lucru cu ea marţi seară şi nu ştia unde urma să doarmă.
Pe ploaie, romii şi susţinătorii lor au improvizat corturi în piaţă, dar poliţia le-a ordonat să le mute. "Camparea în Helsinki este permisă numai în zone dedicate acestui lucru. Poliţia respectă această politică", a declarat un oficial din poliţie.
Nu a fost disponibil niciun translator când a demarat raidul poliţiei, dar un reprezentant al autorităţilor a distribuit hărţi şi broşuri în română, prin care romii erau sfătuiţi să se ducă la Ambasada României şi la un centru de zi pentru romi.
Autorităţile au spus că romii au fost informaţi de două ori că urma evacuarea - acum două săptămâni şi apoi o săptămână mai târziu. Cei care aveau maşini au reuşit să plece rapid, dar cei care stăteau în vehicule stricate şi în corturi au fost nevoiţi să lase multe lucruri în urmă.
Categorie articol: 

Comentarii