Mergi la conţinutul principal

Romanul "Ion" salveaza inca o generatie de absolventi de liceu

Peste 630 de candidati au sustinut ieri proba scrisa a examenului de bacalaureat. Pentru prima data in istoria acestui examen subiectele au fost transmise de la Ministerul Educatiei catre centrele de examinare in forma electronica, prin CD-uri care contineau variantele de subiecte, in fisiere parolate. Acestea au fost apoi transmise in centre, unde s-a primit parola pentru varianta extrasa si au fost listate foile de examen.
"A fost mult mai bine asa. Este primul pas catre reformarea examenului. Pe viitor sper sa se ajunga la varianta de a intocmi subiectele de examen chiar in dimineata probei, din citeva zeci cunoscute deja de elevi, asa cum se procedeaza la proba orala. De aceasta data subiectele au fost ceva mai usoare decit in sesiunea din vara. Primul subiect a fost un text la prima vedere din poezia lui Nichita Stanescu, "Clar de luna", pe care s-au formulat zece intrebari, destul de lejere, mai usoare decit in vara. La subiectul doi s-a cerut redactarea unei scrisori familiale in care sa integreze adecvat citeva cuvinte, iar subiectul trei cerea realizarea unui eseu structurat de 2-4 pagini, in care trebuia sa se prezinte particularitatile discursului in romanul de tip subiectiv/obiectiv, cu referire la o opera literara studiata. S-au dat cinci repere clare. Cred ca se vor descurca si absolventii din acest an, dar si cei din seriile anterioare, pentru ca subiectul seamana mult cu cele date in ultimii patru ani. Romanul "Ion" a mai salvat o generatie", a spus inspectorul de limba si literatura romana, prof. Rodica Nisipeanu.

Subiecte mai clare decit in vara

Candidatii au iesit si ei destul de multumiti de la examen. Unii au refuzat sa spuna ce au facut, in timp ce altii si-au manifestat bucuria ca subiectele au fost redactate mult mai clar decit in vara. "Am scris despre romanul "Ion" si este bine pentru ca subiectele au fost mult mai clar formulate, aveam de ales intre romanul obiectiv si subiectiv. Am ales "Ion" pentru ca mi s-a parut mai usor. Subiectele, in general, au fost mai usoare si cine a invatat putea usor sa ia o nota buna", ne-a spus Nicolae Tigau, de la Grupul Scolar "Brancoveanu".
Ceva mai dificil i s-a parut primul subiect candidatei Lacramioara Rusu, de la Liceul Pedagogic. "La poezie mi s-a parut mai greu, ca ne-a dat Nichita Stanescu, insa am reusit sa ma descurc. A fost mai usor si la subiectul doi, cind in vara s-a dat un text argumentativ, iar la punctul trei subiectele au fost foarte clar formulate si a fost usor sa alegem ceea ce trebuia", spune absolventa.
Si Daniela Balanica de la Grupul Scolar "Brancoveanu" s-a descurcat usor, mai ales ca ea se astepta sa pice "Ion".
Din cei 634 de candiati a fost eliminata o singura absolventa de la centrul organizat la "Istrati", care a fost prinsa de presedintele comisiei cu minicasti audio in urechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro