Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Romania si Polonia nu vor fi, probabil, sanctionate pentru eventuala colaborare cu CIA

Polonia si Romania nu vor suferi, probabil, consecinte la nivel international daca se va dovedi ca cele doua tari est-europene au gazduit inchisori secrete ale CIA deoarece factorii politici vor juca un rol decisiv, apreciaza un analist politic polonez, citat de site-ul de specialitate Jurist.
Parchetul general al Poloniei a demarat, in august 2008, o ancheta privind presupusa existenta a centrelor de detentie secrete pe teritoriul Poloniei, informatii dezvaluite initial de cotidianul american The Washington Post si sustinute ulterior de organizatia Human Rights Watch. Pina in prezent, toate Guvernele poloneze au respins aceste acuzatii.
Potrivit site-ului american care o citeaza pe Agnieszka Bienczyk-Missala, analist politic in cadrul Institutului Polonez pentru Afaceri Internationale, este foarte probabil ca ancheta Parchetului general sa confirme faptul ca Polonia a gazduit centre secrete de detentie operate de CIA.
In urma cu trei ani de zile, cind a debutat scandalul, reprezentantii UE si ai Consiliului Europei au avertizat asupra consecintelor grave pe care Polonia si Romania risca sa le suporte in cazul in care acuzatiile de incalcare a principiilor democratice si libertatilor fundamentale sint dovedite.
Este insa putin probabil ca cele doua organisme sa demareze proceduri de sanctionare a celor doua tari, subliniaza analistul polonez. Consiliul Europei nu a adoptat niciodata decizia de suspendare a unui stat acuzat de practicare sistematica a torturii, precum Turcia sau Rusia. Mai mult, presa internationala a relatat ca 14 state europene au colaborat cu CIA in cadrul programului sau secret si ca unii lideri europeni, printre care si Javier Soana, fusesera informati in privinta activitatilor agentiei americane.
Scandalul are insa consecinte negative asupra imaginii Poloniei in Europa, apreciaza Bienczyk-Missala, subliniind ca si relatiile americano-poloneze vor fi influentate. Tot mai multi cetateni polonezi critica politicile americane si eventuala participare a tarii lor in programul CIA, fiind mult mai atenti la comportamentul Guvernului de la Varsovia in relatiile cu Washingtonul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii