Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Romania sa inaspreasca verificarile la platile SAPARD

Comisia Europeana a recomandat autoritatilor romane sa suplimenteze verificarile realizate inainte de acordarea de plati din fonduri SAPARD, astfel ca intervalul dintre depunerea cererii de plata si primirea banilor ar putea creste. Solicitarea a venit in urma misiunii de audit a Comisiei din perioada 3 - 13 iunie. "Recomandarea a fost inasprirea controlului financiar, ceea ce inseamna ca agentia va face niste verificari in plus. Noile verificari nu se aplica retroactiv, ci pentru cererile de plata care sint deja in sistem si cele care vor fi depuse de acum incolo. In functie de tipul de investitie, vor exista check-list-uri in plus fata de cele existente. Recomadarile au venit pentru a evita riscul de a face plati incorecte din fonduri UE", a declarat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik. El a aratat ca, de exemplu, institutia va verifica si elemente care in mod normal sint controlate de alte autoritati. "Sa luam exemplul unei pensiuni. Agentia verifica daca s-a respectat proiectul de executie, procedurile de achizitie si face verificari in teren, masuratori, sa vada conformitatea constructiei cu proiectul, ce materiale s-au utilizat si asa mai departe. Dar, daca in proiect era prevazut ca pensiunea va fi de trei stele, conformitatea privind calsificarea vine de la autoritatea din domeniu, adica Ministerul pentru Turism, Comert si IMM. De acum vom face si noi verificari legate de aspectul de clasificare, cum ar fi dimensiunea camerei, mobilierul, dotarile", a explicat Klarik.
Aplicarea masurilor recomandate ar putea duce la cresterea timpului necesar pentru procesarea unei cereri de plata, adica a intervalului dintre depunerea solicitarii de catre beneficiar si primirea banilor. "Sistemul va fi un pic mai birocratic. Procesarea unei cereri de plata dura in medie 60-90 de zile, dar prin suplimentarea angajatilor si simplificarea procedurilor am reusit sa ajungem la o medie de 30-35 de zile. Acum probabil va creste si va dura in medie 40-45 de zile", a spus directorul agentiei care gestioneaza fondurile SAPARD.
De mentionat ca institutia nu a mai facut plati catre beneficiari de circa o luna, timp in care a stabilit masurile de imbunatatire a controlului, le-a discutat cu Comisia si a facut verificari la cererile existente deja in sistem.
Reamintim ca Romania ar trebui sa finaliezeze platile SAPARD la sfirsitul acestui an, insa a cerut o prelungire de un an, pina la finele lui 2009, intrucit implementarea unor proiecte este in intirziere.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii