Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Romania s-a calificat la Euro-2008

Reprezentativa de fotbal a Romaniei s-a calificat la turneul final al Campionatului European din 2008, la opt ani de la ultima performanta similara, in urma rezultatelor inregistrate, miercuri, in partidele disputate in grupa G a preliminariilor competitiei.
Romania s-a calificat matematic la Euro-2008, dupa ce a invins, in deplasare, cu scorul de 2-0, echipa Luxemburgului, iar Bulgaria a remizat, in deplasare, cu Albania, scor 1-1. In urma acestui rezultat, Romania s-a distantat la sapte puncte de Bulgaria, care ocupa locul trei in grupa G si care mai poate cistiga cel mult sase puncte in ultimele doua intilniri, in care va intilni, pe teren propriu, reprezentativa antrenata de Victor Piturca, in 17 noiembrie, si Slovenia, in deplasare, la 21 noiembrie.
Selectionerul Victor Piturca este la a doua calificare cu Romania la un turneu final, dupa ce tot el se afla la cirma selectionatei tricolore si la ultima performanta similara, inregistrata in 1999. Atunci Romania s-a calificat la Euro-2000 dupa ce in preliminarii nu a inregistrat nici o infringere in grupa a 7-a, in care a avut ca adversare Portugalia, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan si Liechtenstein. Linia de clasament a Romaniei la finalul grupelor indica 7 victorii, 3 remize si un golaveraj de 25-3.
Ca si in urma cu opt ani, in momentul asigurarii calificarii reprezentativa Romaniei este neinvinsa in preliminariile Euro-2008 si este lider in grupa G, cu 26 de puncte, devansind Olanda (23 p) si Bulgaria (19 p).
Dupa campania de calificare la Euro-2000, Victor Piturca a fost demis din functia de antrenor principal al reprezentativei Romaniei, iar la turneul final echipa a fost condusa de Emeric Ienei. Piturca a fost demis de FRF, in urma unui conflict cu citiva dintre jucatorii importanti ai nationalei de la acea vreme, Gheorghe Hagi, Dan Petrescu si Gica Popescu. Piturca este neinvins in meciurile de calificare la turneele finale de Campionat European.
Pentru generatia actuala de tricolori aceasta este prima calificare la un turneu final, desi unii dintre ei faceau parte din lotul primei reprezentative si la ultima calificare: Bogdan Lobont, Cosmin Contra, Florentin Petre, Dorinel Munteanu, Laurentiu Rosu.
Din lotul actual au fost prezenti la turneul final al Euro-2000 Bogdan Lobont, Cristian Chivu, Adrian Mutu, Dorinel Munteanu, Florentin Petre.
"Meritam aceasta calificare, sint sapte ani de cind nu ne-am calificat, nici nu mai stim sa ne bucuram. Dedic calificarea tuturor celor care ne sint alaturi. Dupa o campanie asa de grea, merita sa fie scandat numele fiecarui jucator care a imbracat tricoul nationalei. Am transpirat 7 ani de zile. Ne pare rau ca n-am facut-o mai devreme. E o generatie care merita sa fie prezenta la un turneu final. O generatie valoroasa", a spus Chivu.
Categorie articol: 

Comentarii