Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Romania prezinta risc scazut de aparitie a unor focare de gripa aviara

Desi tara noastra se afla pe un culoar de migrare a pasarilor salbatice de apa din nordul continentului (Marea Baltica, Marea Nordului) si este chiar statie in acest fenomen (Delta Dunarii, luncile riurilor), in Romania, riscurile aparitiei unor focare de gripa aviara sint scazute - se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii. Acesta a fost prezentat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) a judetului Braila.
Cu toate acestea, conducerea Ministerului a decis achizitionarea unor medicamente antivirale de prevenire si tratament a virusurilor gripale de tip A, gripa aviara fiind, de fapt, o boala infectioasa a pasarilor, cauzata de tulpinile de tip A ale virusului gripal. "Trebuie mentionat faptul ca gripa aviara se transmite prin contact cu animalul bolnav, in viata. Pina in urma cu doi ani, acest virus nu se transmitea la om, dar el a suferit niste mutatii genetice care a favorizat acest lucru. Recomandarea noastra se indreapta catre cei care lucreaza in ferme de pasari, in sensul ca acestia sa se vaccineze antigripal. Anul trecut, un astfel de vaccin costa aproximativ 150.000 lei, iar Braila a primit 23.000 de doze, care s-au distribuit in mod gratuit. Pina la acest moment nu am primit nici un vaccin si nu stim nici care va fi numarul acestora", a declarat Delia Rasnoveanu, director executiv adjunct al DSP Braila.
Principalele masuri care pot ajuta la minimizarea riscurilor globale de sanatate publica, riscuri care pot aparea in urma unor epidemii de gripa aviara sint: oprirea raspindirii epidemiei la pasarile de curte, strategie care reduce posibilitatea expunerii umane la virus; vaccinarea persoanelor cu risc mare de expunere la pasarile de curte infectate, utilizind vaccinuri existente eficace impotriva tulpinilor gripale umane care circula in prezent, poate reduce posibilitatea co-infectiei indivizilor umani cu tulpini gripale si aviare si astfel reduce riscul schimbarii genelor; lucratorii implicati in distrugerea pasarilor de curte trebuie sa fie protejati cu imbracaminte si echipament corespunzator impotriva infectiei si, de asemenea, sa primeasca medicamente antivirale ca masura profilactica.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii