Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Romania la raport

Astazi, la Bruxelles, Comisia Europeana isi va prezenta raportul de tara, care va contine o recomandare cruciala pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE. Nu va fi o surpriza pentru nimeni - stim deja ce contine: unda verde pentru intrarea in Uniune. Unii - cum ar fi cei de la Ministerul Integrarii - stiau de mai multa vreme ca ziua aderarii va fi 1 ianuarie 2007, nu 2008. Altii par sa fi aflat abia zilele trecute ca vin europenii si noi inca sintem cu nadragii-n vine. Altfel nu se explica paduricea de stegulete galbene si rosii plantate pe diverse domenii, mai ales pe mosiile agriculturii si justitiei. Mai rau este ca incercarile de rezolvare a situatiei nu reflecta intotdeauna dorinta reala a autoritatilor de a corecta problemele semnalate de europeni.
Bunaoara, anticoruptia - domeniul nostru preferat - a inregistrat citeva mici victorii, dar fara sa fie atinsi marii rechini. Ai spune ca numai Bucurestiul lucreaza, in timp ce sectiile teritoriale ale DNA inca nu s-au intors de la plaja. Dar nu asta este marea problema - oricum o sa le vina rindul la toti, mai devreme sau mai tirziu -, ci rezolvarea corecta a cazurilor. De exemplu, saptamina trecuta, cind a fost "curatat" punctul vamal de pe Aeroportul Otopeni, 17 insi au facut o noapte alba la DNA. Magistratii nu au eliberat mandate de arestare pe numele nici unuia dintre suspecti, care urmeaza sa fie cercetati in continuare in stare de libertate. N-avem de unde sti daca au calcat pe bec inainte sa-i calce mascatii. Dar o greseala tot au facut vamesii, taman cind toate camerele de luat vederi erau pe ei. In ziua in care au parasit sediul parchetului, toti au fost asteptati de masini una si una. Nimeni nu a mers la tramvai sau la autobuz, ori sa se fi urcat intr-o Dacie, fie ea SuperNova sau Logan. Nici vorba. Toate televiziunile i-au aratat pe cind trinteau portiere de masini vest-europene. Nu ca n-ar avea voie sa aiba autoturisme scumpe, ba chiar e extraordinar ca toti - dar toti - sa fie oameni realizati. La fel cum erau politistii la sfirsitul anilor '90, pe cind li se numarau vilele. Atunci, toti avea prieteni in strainatate care i-au ajutat sa se realizeze.
Justitia mai da si altfel pe alaturi - si o face chiar in situatii similare. In iulie 2004, doamna Paunescu s-a aruncat cu masina ei de teren intr-o depasire hazardata si a spulberat un autoturism cu tot cu cei patru pasageri, toti membri ai aceleiasi familii. Doar mezina a scapat in mod miraculos. Doamna nu a patit nimic din partea justitiei, dar nu acelasi noroc l-a avut pakistanezo-britanicul care a facut zob, tot cu o masina de teren, un taxi in care se aflau trei oameni - printre care regizorul Cristian Nemescu. Pentru ca a omorit trei oameni din vina lui, strainul plateste scump: din 24 august, ziua accidentului, el asteapta in inchisoare sa fie judecat.
Daca incurcatele cai ale justitiei risca sa ramina asa, cu totul altfel stau lucrurile in agricultura. Europenii s-au induiosat si au acordat Romaniei inca 3 luni ca sa faca ce n-a facut in ultimii 17 ani. Asadar, agricultura romaneasca va deveni europeana in campania de primavara de anul viitor. Restul - poate cind s-or face 20 de ani de la decembrie '89, cum spune profetia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii