Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Romania, acuzata de antisemitism intr-un ziar israelian, dupa o declaratie a lui Traian Basescu

Romania este acuzata de antisemitism intr-un articol publicat in editia online a cotidianului israelian Haaretz, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, la intoarcerea sa din Siria, in urma cu o saptamina, ca aceasta tara se invecineaza cu Palestina, intr-o aparenta confuzie cu Israelul.
Articolul, intitulat "Statul pe care presedintele Romaniei l-a uitat ", este scris de istoricul Cellu Rozenberg, specializat in securitate nationala si a carui familie a fost ucisa in timpul pogromului de la Iasi, din 29 iunie 1941.
Pornind de la recenta profanare a unor morminte evreiesti din Bucuresti, Rozenberg arata ca antisemitismul are radacini mai vechi in Romania, descrisa de istoricul Hannah Arendt drept "cea mai antisemita tara dintre toate".
"Daca cineva crede ca s-a produs in sfirsit o schimbare in ultimii ani, daca toti spera ca antisemitismul este practicat doar de badaranii care profaneaza morminte, declaratiile presedintelui Traian Basescu, la o conferinta sustinuta pe aeroportul din Bucuresti la sosirea sa dintr-o vizita in Siria, in urma cu o saptamina, arata ca Romania pastramei si a vinului are si o alta fata - Romania antisemitismului", scrie autorul articolului.
El se refera la afirmatia presedintelui Basescu, potrivit careia Siria se invecineaza cu Irakul, Libanul si Palestina, care nu exista oficial ca stat.
"I-a scapat faptul ca nu exista inca nici o tara numita Palestina, ci o alta tara, intr-adevar mica, se afla la granita Siriei - una numita Israel?", scrie Rozenberg, atacind dur ignoranta presedintelui Romaniei. "Este pacat ca Ministerul de Externe nu a considerat oportun sa raspunda dur acestor remarci. Nu este insa prea tirziu", conchide el.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii