Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Romani atacati cu bite, cutite si rangi

Politicienii italieni si-au exprimat simbata temerea privind o posibila "vendetta" impotriva romanilor din Italia, a doua zi dupa un atac comis de un grup de italieni asupra unor romani aflati la Roma, comenteaza AFP.
"Din nefericire, de asta ne temeam", a recunoscut, intr-un interviu publicat de cotidianul La Repubblica, ministrul italian de Interne Giuliano Amato, referindu-se la agresarea romanilor, petrecuta in parcarea unui centru comercial din sud-estul Romei.
Cu virste de 29, 34 si 47 de ani, romanii au fost atacati cu bite, cutite si rangi, grupul agresorilor fiind format din opt - zece persoane, cu cagule si casti.
Unul dintre raniti, Emil Marcu, in virsta de 47 de ani, se afla in continuare in stare grava, el suferind o rana profunda la spate si fiind operat in cursul noptii. Surse medicale au afirmat ca starea lui este stationara, dar nu prezinta motive de ingrijorare.
Atacatorii, care au reusit sa fuga, sint italieni, conform marturiilor obtinute de carabinierii sositi la fata locului.
Ministrul itatlian de Externe, Massimo D'Alema, a condamnat simbata agresiunea rasista, "nedemna" de Italia, iar autoritatile de la Bucuresti au cerut Italiei sa ia masuri pentru ca astfel de "acte xenofobe" sa nu se repete.
Intreaga presa a facut legatura intre acest atac si agresiunea asupra Giovannei Reggiani, o italianca in virsta de 47 de ani, pentru care este banuit un tinar roman de origine roma.
Primarul Romei, noul lider al fortelor de centru-stinga Walter Veltroni, a solicitat, dupa comiterea atacului, ca "tonul si comportamentele sa se inspire din valorile societatii civile si nu ale vendettei".
"Vendetta si ura nu trebuie niciodata sa reprezinte un raspuns", a declarat, la rindul sau, Piero Marrazzo, presedintele regiunii Lazzio, care include si Roma.
"Trebuie sa evitam, cu orice pret, crearea unei spirale a vendettei", a afirmat Fabrizio Cicchitto, reprezentant al Forza Italia, formatiune de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi.
"Trebuie sa impiedicam acest tigru teribil care este ura xenofoba, fiara rasista, sa iasa din cusca sa", a spus ministrul de Interne, in interviul pentru La Repubblica, pentru a justifica adoptarea in regim de urgenta, miercuri, a unui decret care faciliteaza repatrierea cetatenilor europeni in baza unor motive de "securitate publica".
Procedurile de repatriere declansate in baza decretului intrat in vigoare vineri s-au intensificat simbata, fiind emise ordine de repatriere la Geneva, Milano sau Torino.
Categorie articol: 

Comentarii