Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Românii sunt mai toleranți cu politicienii. Francezilor le-a ajuns cuțitul la os

Francezii dau tot mai multe semne că s-au săturat de tot ce înseamnă clasa politică, indiferent că este vorba despre partidele de stânga sau de dreapta, și își exprimă de o săptămână dorința pentru un nou tip de politică printr-o mișcare începută la Paris și care se extinde către orașele din provincie. În același timp, popularitatea președintelui François Holland e pe care să stabilească un nou record minim.
În fiecare seară, sute de persoane se adună în Piața Republicii din Paris pentru a-și manifesta nemulțumirile legate de corupție, nivelul de trai, violențele poliției, cârdășia elitelor, dificultatea de a găsi o locuință etc.
„Ideea este să creăm o nouă agora în spațiul public", sintetizează acțiunea un participant la mișcarea căreia i s-a dat numele „Nuit Debout" („Noaptea în picioare"). „Vrem să exprimăm saturația generală, împotriva societății, împotriva guvernului. Să luăm politica în mâinile noastre", a explicat el, în timpul manifestației din Piața Capitoliului, la Toulouse.
Și ministrul Economiei, Emmanuel Macron, în vârstă de 38 de ani, a anunțat la o „reuniune cetățenească" lansarea unei noi mișcări „nici de dreapta, nici de stânga", pe care a denumit-o „En Marche" („În marș" sau „În mers").
Totuși, Emmanuel Macron (un fost bancher) nu se adresează publicului reprezentat de militanții celeilalte mișcări, pentru care el este una dintre oile negre ale politicii și care îl văd mai degrabă ca pe un exponent al stângii. Cele două abordări sunt antagoniste, însă ele se hrănesc din aceeași saturație față de o clasă politică uzată.
Respingerea partidelor tradiționale franceze s-a văzut și la urne în scrutinul regional din decembrie, când extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen a obținut pe ansamblul țării 28% din voturi, iar în succesiunea alegerilor s-a remarcat o rată tot mai mare a absenteismului.

 
Categorie articol: 

Comentarii