Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Românii nu cred în corectitudinea alegerilor

Românii sunt de părere că anumite caracteristici democratice de bază nu există în ţara lor, se arată într-un studiu realizat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Astfel, numai 27% din respondenţi au încredere că alegerile sunt libere şi corecte, iar 23% consideră că ţara este guvernată de lege şi ordine.

"Mai puţin de o cincime au încredere că sistemul juridic protejează cetăţenii de abuzul statului. Împreună, aceste procente sunt cu 40 de puncte sub media ţărilor din vestul Europei", potrivit BERD.

De asemenea, 43% dintre români susţin fără echivoc democraţia, sub nivelul înregistrat în 2006, cu ocazia unui studiu similar. Cea mai populară opţiune politico-economică a românilor este combinarea democraţiei cu economia de piaţă.

"Susţinerea economiei de piaţă se situează printre ultimele locuri din clasament. Puţin peste o treime din respondenţi au declarat că preferă o economie de piaţă oricărui alt sistem economic, procentajul lor scăzând din 2006 cu aproape 10%", se mai spune în analiză.

Studiul a fost realizat la finele anului 2010 şi a luat în calcul aproape 39.000 de gospodării din 30 de ţări din zona Europei de Sud-Est, din Europa Centrală, din zona Baltică, din Asia Centrală, la care s-au adăugat Turcia şi Rusia.
Categorie articol: 

Comentarii