Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

România promovează descentralizarea, dar nu autonomia teritorială pe criterii etnice

Vicepreşedintele Parlamentului ungar, Balczo Zoltan, a declarat sâmbătă, la o sărbătoare secuiască în localitatea Ghindeni, judeţul Mureş, că Budapesta ar trebui să sprijine material autonomia ţinutului Secuiesc.
Balczo Zoltan, care este membru al partidului de extremă dreaptă Jobbik, a spus în faţa câtorva sute de oameni care participau la sărbătoare, că Parlamentul şi Guvernul ungar trebuie convinse să sprijine şi material, nu numai moral, obţinerea autonomiei. Politicianul ungar a adăugat că Uniunea Europeană "nu este prea deschisă" faţă de aceste lucruri, dar că ele trebuie explicate, deoarece există regiuni unde minorităţile au o pondere foarte mare, iar formele de autonomie pot fi viabile.
"Referitor la declaraţiile vicepreşedintelui Parlamentului ungar, membru al partidului Jobbik, MAE reiterează poziţia binecunoscută a României privind drepturile acordate persoanelor aparţinând minoirtăţilor naţionale", a arătat directorul general al Departamentului Comunicare al MAE, Doris Mircea. "România încurajează procesul de descentralizare, nu există standarde omologate la nivelul UE privind autonomia, fiecare ţară fiind liberă să adopte modelul care i se potriveşte cel mai bine local sau administrativ, cât şi gradul de autonomie pe care îl consideră cel mai eficient pentru propriile nevoi", a mai afirmat directorul general al Departamentului Comunicare al MAE, Doris Mircea.
Poziţia noastră este clară: România promovează descentralizarea locală, dar nu autonomia teritorială pe criterii etnice, a subliniat directorul general al Departamentului Comunicare al MAE.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii