Mergi la conţinutul principal

România nu va face niciun fel de obstrucţii proceselor de negociere ale R. Moldova cu UE


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în Croaţia, că România nu va face niciun fel de "obstrucţii" proceselor de negociere pe care Republica Moldova ar trebui să le aibă cu Uniunea Europeană în vederea reînnoirii acordului de asociere.

Şeful statului le-a spus românilor din Croaţia că poziţia sa faţă de situaţia din Republica Moldova rămâne cea pe care a exprimat-o în faţa Parlamentului României, dar a ţinut să sublinieze că ţara noastră va susţine în continuare, fără rezerve, apropierea vecinilor de peste Prut de Uniunea Europeană. "România nu va face niciun fel de obstrucţii proceselor de negociere pe care Moldova ar trebui să le facă în ceea ce priveşte un acord de asociere sau o formă de cooperare cu Uniunea Europeană (...) Puteţi să fiţi convinşi că vom susţine continuarea proceselor de negociere cu Republica Moldova, indiferent cine va fi prim-ministru sau preşedinte, pentru că suntem două state independente, dar sângele apă nu se face", a spus preşedintele.

Băsescu a arătat că România are obligaţia de a privi dincolo de liderii de la Chişinău. "Din acest punct de vedere, sunt un adept al împingerii, să nu se înţeleagă greşit, sau integrării Republicii Moldova în pachetul ţărilor din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte perspectiva europeană", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a vorbit cu românii din Croaţia şi despre perspectiva europeană a acestui stat. În acest sens, Băsescu a spus că este un suporter fără rezerve al integrării Croaţiei în Uniunea Europeană, chiar dacă există probleme de aquis comunitar şi lucrurile nu sunt aşezate cum trebuie din punct de vedere al securităţii. "Securitatea României este prioritatea zero şi Balcanii integraţi în NATO şi UE ne creează confortul securităţii pe termen lung", a explicat Băsescu.
UE a hotărât la sfărşitul lunii mai a anului trecut să declanşeze procesul de reflecţie privind elaborarea unui nou cadru de cooperare UE-Republica Moldova. Andrei Stratan, ministrul de externe moldovean, a declarat în iulie 2008, cu ocazia vizitei omologului său român la Chişinău, că ţara sa speră la "un document politic mai avansat, având în vedere rezultatele pozitive de până acum".

Lazăr Comănescu, ministrul de externe al României de atunci, l-a asigurat pe omologul său că România, în calitate de singură ţară membră a UE vecină cu R. Moldova, va insista ca perioada de reflecţie să fie cât mai scurtă şi ca documentul final să consolideze poziţia europeană a Republicii Moldova.

Preşedintele Traian Băsescu, care pledează pentru accelerarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, declarase la începutul lunii septembrie că va propune la summitul UE din octombrie includerea Moldovei în "pachetul Balcanilor de Vest" şi nu în pachet cu Ucraina, ţară mult mai mare, în raport cu care şansele ar fi inegale. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, întrucât UE nu a pornit negocierile cu R. Moldova pentru un Acord de Asociere şi Stabilizare.

În schimb, UE a anunţat în octombrie că a decis să dezvolte "o cooperare mai ambiţioasă" cu R. Moldova, fără a oferi însă detaliile mai concrete ale acestei cooperări. Practic, a fost găsită o soluţie de compromis, UE oferind extinderea zonei de liber, schimb şi facilitarea obţinerii vizelor, dar nu şi perspectiva aderării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro