Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

România nu are de gând să mai încheie Tratate politice de bază cu niciun stat

Întrebat despre poziţia României privind semnarea unui Tratat politic de bază cu Republica Moldova, ministrul Teodor Baconschi a explicat că obiectivul comun este acţiunea pentru integrarea Chişinăului în UE. "Tratatele de bază sunt, din punctul nostru de vedere, un tip de document depăşit, erau specifice anilor '90", a spus ministrul de externe.

"Nu avem de gând să mai încheiem un astfel de Tratat cu niciun stat", a adăugat el.

Şeful diplomaţiei române a apreciat că Planul de acţiune între guvernele de la Bucureşti şi Chişinău şi Partneriatul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnat în aprilie 2010 de preşedintele Traian Băsescu şi fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu, reprezintă "o bază juridică bilaterală stimulatoare, ambiţioasă şi realistă".

Ministrul Teodor Baconschi se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, unde a participat la deschiderea Biroului consular al României de la Ungheni, având programate întâlniri cu liderii formaţiunilor politice de la Chişinău.

Tratatul politic de bază a reprezentat un motiv de tensiune în relaţia biletarală dintre Chişinău şi Bucureşti în timpul guvernării comuniste din Republica Moldova.

În decembrie 2007, ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost convocat la MAE moldovean pentru a "i se atrage atenţia" cu privire la comentariile publice făcute pentru a explica ce împiedica statul român să semneze cu Tratatul de bază şi pe cel de frontieră cu Chişinăul. Ambasadorul invocase Tratatul de pace de la Paris din 1947, prin care frontiera era considerată cea trasată în 1940 între România şi URSS, o frontieră pe care ambasadorul a calificat-o drept "un fals istoric".

În mai multe ocazii, oficialii români şi-au arătat scepticismul cu privire la semnarea unui Tratat politic de bază cu Chişinăul, motivând că, în condiţiile în care R. Moldova aspiră la aderarea la UE, reglementarea relaţiilor se poate face în cadrul mai larg, european.

Preşedintele Traian Băsescu declara în ianuarie anul trecut, la Chişinău, că România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre România şi Republica Moldova, dar a recunoscut necesitatea semnării unui tratat care să vizeze regimul frontierei existente. Ministrul Teodor Baconschi şi premierul Vlad Filat au semnat în noiembrie anul trecut, la Bucureşti, un document care reglemenează regimul frontierei cu Republica Moldova.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii