Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

România luminată

Un miracol! Asta s-a petrecut în Piaţa Victoriei de unde s-a propagat semnalul în majoritatea oraşelor mari din ţară şi în multe altele din toată lumea. Aceste sute de mii de români au fost animate de o idee. De ideea de dreptate pentru toţi, în mod egal! Asta-i, de fapt, esenţa acestor proteste din punctul meu de vedere. Aşadar, oamenii aceia frumoşi s-au adunat în pieţele oraşelor din ţară şi din străinătate nu pentru a cere ceva pentru propriile persoane: salarii, alocaţii, scutiri de impozite, pensii, beneficii. Nu. Aceşti oameni s-au înfuriat, s-au unit, au strigat pentru că aleşii naţiunii, de fapt un grup de câteva persoane, au acţionat ca şi cum toţi românii, milioane aşadar, indiferent c-au votat cu PSD – ALDE sau nu, constituie o cantitate neglijabilă când ajungi la butoanele puterii. Ca şi când alegerile din 11 decembrie 2016 ar însemna un cec în alb pentru a face orice.

Dar furia acestor oameni a fost atât de frumoasă, atât de plină de umor, zâmbete, muzică, dansuri! Atât de plină de patriotism! Nicicând după Revoluţia din decembrie '89 nu s-a intonat imnul naţional într-un timp atât de scurt, de atâtea ori şi cu atâta însufleţire. Atât de plină de credinţă! Nicicând şi niciunde în România, zeci de mii de persoane n-au rostit „Tatăl nostru” într-o rugăciune colectivă de alungare a întunericului, urii, minciunii, nedreptăţii care-au îngenunchiat generaţii, care-au alungat românii din ţara lor, care-au ucis speranţa în sufletele multora dintre noi. Atât de civilizată! „În piaţa Victoriei te-mbolnăveşti de bun-simţ”, a declarat zilele trecute un tânăr intervievat de un reporter TV. Într-adevăr, unde în lumea asta s-a mai pomenit ca după încheierea unui protest, tineri voluntari să strângă în saci gunoaiele? Dar n-a fost doar atât! Flori pentru jandarmi, ceai cald împărţit protestatarilor, sandviciuri pentru studenţii veniţi din ţară, cazare oferită demonstranţilor din alte judeţe, gesturi de solidaritate care au spart graniţele între generaţii, între patroni şi angajaţi, între intelectuali şi oameni simpli...

Paradoxal, atitudinea sutelor de mii de români le profită tuturor, inclusiv celor  care-au cerut demisia lui Iohannis în ultimele zile în faţa Palatului Cotroceni. Acei oameni cu feţele congestionate de ura şi manipularea televiziunilor penalilor nu pricep că ei au votat cu PSD pentru programul social-democraţilor care conjugă verbul „a da” în toate formele posibile: şi pentru pensionari şi pentru bugetari şi pentru tinerii antreprenori şi pentru studenţi şi elevi şi pentru mediul de afaceri. Asta vor şi protestatarii din piaţa Victoriei! Vor ca PSD să respecte programul cu care a câştigat detaşat alegerile. Vor ca PSD să guverneze în respectul legii! În acest context, le mulţumesc brăilenilor care-au ieşit în stradă mai întâi 100, apoi câteva sute, apoi 1.000 şi cel mai mult 2.000, că au aşezat Brăila în rândul oraşelor vii din ţară şi din străinătate. Le mulţumesc liderilor PSD Brăila că au tăcut şi n-au aruncat cu lături în protestatari, nici n-au întocmit liste negre cu jurnalişti, nici n-au inventat scenarii de cotropire a ţării şi multe alte prostii vehiculate de alţi social-democraţi de prin alte părţi. Îi mulţumesc primarului Marian Dragomir că a declarat public că n-are nimic cu protestele dacă sunt paşnice şi s-a comportat ca atare. Aaaa, că n-a luat exemplul primarului de la Iaşi care s-a disociat de ordonanţa lui Dragnea şi de ministrul Iordache, nici nu e de mirare. Dacă şi Dragomir ar fi avut în faţa ferestrelor Palatului Administrativ 15.000, 20.000, 30.000 de brăileni, probabil că se gândea de două ori. Dar când a văzut, aşa cum şi noi ne-am scârbit citind declaraţiile unor aşa zişi sindicalişti, sau şefi ai unor asociaţii profesionale, sau oameni de afaceri, sau aşa-zişi ong-işti, care-au dat-o „de toţi pereţii” cu o ipocrizie şi o laşitate greu de cuantificat, de ce şi-ar risca Dragomir cariera politică?!

Guvernul Grindeanu a fost prins cu „raţa-n gură”. Este limpede precum cristalul. A spus-o CSM, au spus-o universităţi de prestigiu, au spus-o asociaţii de magistraţi, a spus-o Procurorul General, DNA, DIICOT, presa străină, partenerii strategici ai României, Avocatul poporului, şi ar fi dat verdictul în acelaşi sens şi Curtea Constituţională, dacă apuca să se pronunţe. Într-o ţară ca afară cel mai mare partid din România s-ar fi debarasat singur de acest guvern care are ştampila hoţiei pe scurtul său mandat. Ar nominaliza alt premier, care va putea privi în ochi oficialii străini şi alt cabinet cu care, în sfârşit, să se apuce de implementarea programului de guvernare, nu numai de pomeni şi de graţieri cum a fost până acum. Dar nu suntem o ţară ca afară. Cel puţin nu la vârf! Dar la bază, sutele de mii de români ieşiţi în stradă au demonstrat că putem fi! Sutele de mii de luminiţe trimise spre cer duminică seara sunt un început. Un început de viitor luminat! Doamne ajută!
Categorie articol: 

Comentarii