Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

România şi Bulgaria pregătesc o şedinţă comună de guvern

cu care a discutat despre pregătirea şedinţei comune de guvern România-Bulgaria, cu accent pe problematica aderării la Schengen, informează MAE.

Întâlnirea a avut loc la Luxemburg, în marja Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE), la care România a fost reprezentantă de Bogdan Aurescu.
Principalele subiecte de pe agenda reuniunii CAE au vizat: Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, Iran (cu accent pe situaţia drepturilor omului), vecinătatea sudică a Uniunii (cu accent pe Libia, Siria, Tunisia, Egipt şi Yemen) şi vecinătatea estică (situaţia din Belarus şi Ucraina).
În sesiunea de lucru, Consiliul a analizat evoluţiile din Vecinătatea Estică a Uniunii, cu accent pe situaţia din Belarus şi Ucraina. Totodată, miniştrii de externe din statele UE au fost informaţi asupra rezultatelor Summit-ului Parteneriatului Estic (Varşovia, 29-30 septembrie 2011) şi asupra stadiului pregătirilor pentru Summit-ul UE - China din 25 octombrie 2011.
În ceea ce priveşte Ucraina, Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea fermă a României pentru avansarea şi finalizarea în acest an a negocierilor asupra Acordului de Asociere şi Acordului cuprinzător de liber schimb, instrumente relevante de realizare a reformelor interne şi de apropiere a Ucrainei de UE.
Referindu-se la Belarus, reprezentantul României a subliniat necesitatea transmiterii unui mesaj ferm şi coordonat la nivel european, către autorităţile de la Minsk, privind obligativitatea implementării principiilor şi valorilor democratice, subliniind problema deţinuţilor politici. Oficialul român a exprimat regretul faţă de atitudinea cu care autorităţile belaruse au tratat oferta UE de angajare a Belarusului în procesele din Parteneriatul Estic.
ÎReferindu-se la Libia, reprezentantul României a exprimat susţinerea atât pentru coordonarea, de către ONU, a sprijinului extern pentru Libia, cât şi pentru menţinerea UE în avangarda eforturilor comunităţii internaţionale privind asistarea Libiei pe drumul tranziţiei către o societate liberă şi democratică.
Categorie articol: 

Comentarii