Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

România în clocot

* "Piaţa Victoriei va fi neîncăpătoare miercuri", declară vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurcă * sunt aşteptaţi şi mineri pensionari

Confederaţiile sindicale anunţă peste 60.000 de oameni în Piaţa Victoriei, mâine, la mitingul organizat faţă de măsurile luate de Guvern, fiind aşteptaţi chiar şi mineri pensionari dar şi cetăţeni ai Capitalei nemulţumiţi. Sindicaliştii spun că sunt şanse zero ca plenul CES-ului să dea aviz negativ pe scrisoarea de intenţie către FMI, fiind nevoie de 34 de voturi din 45 de membri.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat ieri că, dacă sunt prezenţi toţi cei 45 de membri ai CES-ului, sunt şanse zero ca 34 dintre ei să voteze împotriva scrisorii de intenţie către FMI, dar sunt şanse 50 la sută să fie votată scrisoarea cu modificările aduse de sindicate.

Bogdan Hossu a declarat ieri că Guvernul pune tot greul pe umerii salariaţiilor cu venituri mici

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ieri că Guvernul pune tot greul pe umerii salariaţiilor cu venituri mici şi îşi propune reducerea evaziunii fiscale cu două miliarde de lei, adică 0,4 la sută, ceea ce este inacceptabil ca ţintă şi înseamnă de fapt o "cosmetizare" a acestei evaziuni fiscale.
Hossu: Dacă guvernul trimite FMI scrisoarea nemodificată, vom începe un război de uzură
De asemenea, liderul Cartel Alfa a ameninţat că sindicatele vor începe un război de uzură cu guvernul, care va include mitinguri şi grevă generală, dacă Executivul va trimite FMI scrisoarea de intenţie fără modificările cerute de partenerii sociali. "Acest război va fi pe termen nelimitat. Suntem dispuşi să mergem până la capăt şi să dăm jos acest guvern, dacă nu se va ţine cont de solicitarea noastră", a declarat Hossu, după şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES).

Sindicatele doresc o nouă negociere cu FMI

Sindicatele nu sunt de acord cu reducerea fondului de salarii la societăţile cu capital majoritar de stat, în condiţiile în care au avut loc deja disponibilizări, şi nici cu reducerea pensiilor cu 15%, unde "s-ar putea accepta o micşorare diferenţiată", potrivit lui Hossu. "Guvernul ar putea redacta o nouă scrisoare în termen de o săptămână, aşa cum ne-a spus Ministrul Finanţelor, iar apoi să negocieze cu FMI un nou acord", a mai spus Hossu.

Sindicatele refuză scrisoarea iniţială a Guvernului şi se bazează "pe buna credinţă a patronatelor", pentru a vota scrisoarea cu modificările aduse de sindicate.

Sindicaliştii spun că, indiferent de votul CES-ului de luni, mitingul de miercuri va avea loc astfel ca membrii confederaţiei Cartel Alfa să aducă 15.000 de oameni, CNSL - 15.000, CSDR - 15.000, BNS peste 10.000, Meridian peste 5.000.

"Piaţa Victoriei va fi neîncăpătoare miercuri. Am invitat alături de noi asociaţii ale pensionarilor şi cetăţeni din Bucureşti care sunt nemulţumiţi de măsurile anunţate de Guvern pentru că trebuie dat un semnal foarte clar guvernanţilor, altfel percepţia publică va fi că este o aprobare tacită a măsurilor anunţate de Executiv", a declarat, luni, vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurcă.

în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi o scădere masivă a subvenţiilor , în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Măsurile, anunţate în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti, dar acceptate de patronate.
Categorie articol: 

Comentarii