Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

România îşi menţine participarea la KFOR

Şeful statului a făcut această precizare după ce a menţionat că România îşi menţine poziţia de a nu recunoaşte independenţa declarată unilateral de Kosovo până nu se ajunge la un acord între Belgrad şi Priştina.
Preşedintele AP NATO, Karl Lamers, a declarat, vineri, că NATO ar trebui să menţină trupele în Kosovo dacă astfel se va păstra stabilitatea regiunii, el opinând că ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în Kosovo constituie un motiv pentru regândirea planurilor de retragere.
"Cred că ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni trebuie să fie un motiv să gândim planurile noastre pentru a retrage trupele foarte rapid. A existat un plan concret, dar cred că mai important este de a rămâne şi de a păstra stabilitatea în această regiune. Dacă asta înseamnă să păstrăm trupele mai mult în Kosovo, atunci ar trebui să facem asta. Cred că stabilitatea în această parte a lumii este mai importantă decât a duce la îndeplinire un plan care a fost făcut înainte ca violenţele să crească din nou", a spus Karl Lamers. El a insistat asupra regândirii planului de retragere a trupelor.
România a anunţat însă că îşi încheie participarea la misiunea Uniunii Europene din Kosovo, EULEX.
În 26 septembrie, CSAT a decis retragerea totală, în mod eşalonat, la încheierea turului de serviciu, a poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în misiunea EULEX Kosovo. Este vorba despre 178 de poliţişti şi jandarmi români.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a ţării au dispus măsurile necesare pentru notificarea Înaltului reprezentant pentru politica externă şi politica de securitate a Uniunii Europene, a conducerii Capacităţii Civile de Planificare şi Conducere EULEX, precum şi a partenerilor europeni contributori la misiunea EULEX Kosovo, cu privire la decizia României de retragere a efectivelor de jandarmi şi poliţişti, la terminarea turului de serviciu, din cadrul misiunii EULEX Kosovo.
Categorie articol: 

Comentarii