Mergi la conţinutul principal

Rodica Draghici ingroapa Biblioteca la marginea orasului

Conditii inumane de lucru - pentru salariati si de studiu - pentru cititori. Asa a caracterizat, ieri, situatia "disperata" de la Biblioteca Judeteana directorul acestei institutii, Rodica Draghici, intr-o conferinta de presa. Ca sa convinga ziaristii - si implicit opinia publica - ca spatiile sint insuficiente si nearisite, cartile sint tinute in conditii improprii si cititorii mai au putin si se sufoca, in salile de lectura, sau in cele cu calculatoare, Draghici a organizat ad-hoc un tur al bibliotecii, punctind, la fiecare oprire, ceea ce ea considera a fi unul dintre numeroasele dezavantaje ale actualei locatii. Intrebata fiind cum de si-a dat seama de aceste numeroase probleme abia acum, dupa 11 ani de functionare in Casa Tineretului, ea a explicat ca a cerut in repetate rinduri fostului presedinte al Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, sa o ajute in gasirea unui alt sediu provizoriu, insa nu s-au gasit solutii. Concluzia? Noroc cu schimbarea presedintelui CJ, si intelegerea de care a dat dovada noul presedinte, Gheorghe Bunea Stancu, ce a raspuns apelurilor disperate ale salariatilor bibliotecii si a gasit solutia perfecta: mutarea in fosta cantina a Liceului de Chimie. "Mutarea in alta cladire decit in Casa Tineretului nu e decit o urmare a apelurilor noastre facute cu ani in urma, in legatura cu spatiile de depozitare care sint arhipline si de conditiile improprii in care lucreaza angajatii. Cladirea din Piata Poligon a fost reabilitata in 2003, dar, din pacate, s-a facut numai reabilitarea corpului A si a celui din str. Belvedere nr. 3. Problema e extinderea cladirii in Piata Poligon, deoarece proiectul facut atunci nu mai corespunde. Trebuie sa organizam la nivel national un concurs de proiecte, in ideea ca anul viitor CJ va accesa un program cu finantare europeana, si va putea face extinderea. Dar, din experienta mea, va spun ca va dura mai multi ani". Intrebata, din nou, de ce nu a facut publice prin presa aceste conditii "inumane" in care si-a tinut subordonatii timp de 11 ani, Draghici a raspuns: "si ce as fi obtinut?!"

Nu se poate respira, din cauza geamurilor

Directorul Bibliotecii a mentionat, printre conditiile "inumane" in care se desfasoara activitatea in biblioteca, faptul ca sala de lectura este la subsolul cladirii: "In nici o biblioteca din Romania nu exista sali de lectura la subsol, in nici o tara din lume. Am folosit aceasta sala ca nu am avut incotro". Intrebata care este problema cu subsolul, Draghici a intrat intr-un schimb de replici de-a dreptul penibil, cu ziaristii: "De ce nu este bine la subsol? Care este problema?", "Nicaieri in tara, o sala de lectura nu este la subsol", "Bun, dar care este problema, daca sala de lectura este la subsol? Se sufoca cititorii, se accidenteaza, daca mai cad pe scari, cind coboara la subsol, care este problema?", "Aerul e irespirabil", "De ce nu deschideti geamurile?", "Pentru ca nu se pot deschide", "Si vreti sa mutati sediul bibliotecii, pentru ca nu ati gasit timp de 11 ani o solutie sa deschideti niste geamuri?!", "Nu, am reusit sa le deschidem, dar nu se pot tine prea mult deshise, pentru ca se face curent", "Sii de ce nu inchideti usa, ca sa nu mai fie curent?", etc.
O alta problema sesizata de Draghici se refera la faptul ca nu se respecta legislatia in vigoare, in ceea ce priveste asigurarea conditiilor pentru evacuarea persoanelor, in caz de incendiu: "Aici e o singura cale de evacuare pentru persoane. Ne-au tot amendat pompierii, dar nu ne pot amenda la fiecare vizita. Calea de evacuare e de 3 ori mai mica decit cea standard. Daca e un pericol, s-ar periclita vieti omenesti. Pardoseala salii de lectura e la 80 de cm sub nivelul canalizarii. Nici nu am mai pus parchetul, ca la o ploaie mare trebuie iar scos, ca sigur ne inundam. La depozitul de sus vara e foarte cald, iarna foarte frig".
In cadrul aceleiasi conferinte, directorul a incercat sa prezinte in cea mai buna lumina viitorul sediu din Soseaua Buzaului: "Acea cladire careia ii spuneti in deridere cantina - desi cantina a fost - printr-un proiect realizat de curind a fost recompartimentata in vederea noii destinatii. Spatiile de depozitare sint mai mari cu 500 de metri, avem lumina naturala, aerisire in toate incaperile. Circuitul publicului e mult mai facil. Va fi mai bine din toate punctele de vedere".

Uite cine vorbeste!

Directorul a precizat, in final, ca , de fapt, noul sediu va oferi conditii mult mai bune si pentru salariati, si pentru cititori, si pentru carti.
Intrebata de ce se pling atunci angajatii ca vor fi mutati, daca tot le este pusa in pericol sanatatea, Draghici a dat din colt in colt: "Salariatii stau de ani de zile in conditii rele si chiar am intrat in conflict din cauza asta. Ei si-au insusit faptul ca ne mutam. S-ar putea sa nu vrea sa plece cei care stau la birou, nu dintre cei care lucreaza cu publicul. Sau dintre cei care locuiesc prin apropiere. Eu le-am explicat in timp oamenilor, dar nu le-am aratat plansele, dar o sa le arat sa le demonstrez ca va fi mai bine". Intrebata daca le-a cerut cumva parerea salariatilor institutiei, inainte de a vorbi in numele lor, directorul a declarat ca acestia "impartasesc parerea ei".
Directorul Bibliotecii nu s-a aratat impresionat nici de faptul ca intelectualii de vaza ai Brailei, prezenti la manifestarile dedicate implinirii a 125 de ani de la infiintare, s-au manifestat vadit impotriva proiectului mutarii sediului din Casa de Cultura a Tineretului, Draghici a preferat sa le minimalizeze valoarea acestora si, implicit, valoarea opiniilor lor: "O parte din intelectualii acestia au venit la mine sa protesteze si le-am explicat. Se pare ca au inteles. Dar mai sint unii dintre ei care trimit cite un elev sa le ridice cartile... ". Directorul a sugerat, astfel, ca unii dintre intelectualii de vaza ai Brailei, cei prezenti la acest jubileu, nu prea stau prin biblioteca, ca sa aiba o parere avizata. Aceiasi intelectuali pe care Draghici i-a premiat cu diplome de onoare, pentru valoarea lor si pentru colaborarea excelenta cu biblioteca, si pe care, acum, nu se da inapoi de la a-i jigni, numai pentru a sustine cu o disperare demna de o cauza mai buna, un proiect al lui Stancu.
Pe de alta parte, desi sustine sus si tare ca vor fi conditii mult mai bune si pentru cititori, Draghici ignora cu seninatate opinia numerosilor cititori, tineri sau mai in virsta, de toate pregatirile, care considera ca aruncarea bibliotecii intr-o margine de oras ii afecteaza in mod negativ, si se arata foarte multumiti de actualele conditii.

"Si care e problema daca trebuia sa ies la pensie?"

Rodica Draghici s-a mai aratat indignata si de intrebarile care se tot pun referitor la faptul ca ar fi trebuit, conform legii, sa iasa la pensie inca de acum doi ani: "In primul rind vreau sa spun ca nu are legatura faptul ca sint in pragul pensionarii cu faptul ca il sprijin pe presedintele CJ in decizia pe care a luat-o. Si care e problema daca trebuia sa ies la pensie? La Biblioteca Academiei directorul a iesit la pensie anul trecut si anul asta a facut 80 de ani. Nu sint singura in Braila in situatia asta. Daca sint convinsa ca mai pot sa fac ceva benefic pentru cititori si pentru biblioteca o sa ramin. Care e problema daca in 2004 am primit decizia? Daca o sa vedeti cita lume e in situatia mea, o sa vedeti ca nu sint probleme".
Referitor la mutare, aceasta a explicat ca, desi teoretic lucrarile la cantina Liceului de Chimie ar trebui sa se termine in iarna, mutarea se va face in vara. Totodata, aceasta a apreciat ca noua locatie va functiona ca sediu central al bibliotecii pentru o perioada de aproximativ 10 ani: "Nu pot sa zic sigur, dar cam asta ar fi perioada. Nu o sa se faca ceva in Piata Poligon atit de repede. Cred ca 10 ani vom sta acolo". Demn de mentionat este si faptul ca lucrarile la cantina Liceului de Chimie vor costa bugetul judetului 20 de miliarde de lei. In legatura cu acest aspect, vicepresedintele CJ Gheorghe Chiru a declarat recent: "Lucrarea pe care o va face el - presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu - (n.n.), prin Concivia sau unul dintre cei care-i sint apropiati, va costa imens".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro