Mergi la conţinutul principal

Rocreativ la un pas de desfiinţare

Consilierii judeţeni au fost puşi ieri, la finalul şedinţei ordinare a CJ Brăila, în faţa a două scenarii de lucru în ce priveşte soarta SC "Rocreativ Trade" - proiectul de suflet al fostului preşedinte Bunea Stancu: continuarea activităţii companiei, sau desfiinţarea ei şi preluarea activităţii în cadrul unui viitor serviciu de utilitate publică, înfiinţat în cadrul CJ Brăila. Asta în contextul în care, de la înfiinţare şi până acum, firma nu a avut o activitate notabilă, în lipsa activelor pe care să le poată exploata pentru a realiza venituri. Este cunoscut faptul că intenţia iniţială era aceea ca firma să se ocupe cu activităţi de turism, dar, printre altele, şi de administrarea complexului Tineret compus din hotel şi restaurant, situat în corpul Casei Tineretului. Problema este că nici până acum hotelul şi restaurantul n-au fost reabilitate şi se află în stare continuă de degradare.
Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu a fost cel care a adus în discuţie situaţia "Rocreativ", dat fiind faptul că directorul companiei şi singurul salariat, de altfel, al societăţii, Reliana Bogdan a prezentat consilierilor raportul de activitate al firmei pe anul trecut. "Vă invit la un tip de reflexivitate privind opţiunea noastră, ca şi consilieri, referitor la această companie. Adică, rămânem în formula aceasta sau o transformăm într-un departament de turism la nivelul Consiliului Judeţean. Asta în contextul în care Brăila nu are pe zona turistică nici nume şi nici renume", a declarat sursa citată în plenul şedinţei, adăugând că, la acest moment, doreşte doar o inventariere a opiniilor consilierilor, urmând ca în scurt timp să-i cheme pe aleşii judeţului să-şi exprime prin vot opţiunile pe cele două scenarii propuse. În cadrul discuţiilor, majoritatea consilierilor care au luat cuvântul au înclinat spre varianta în care activitatea "Rocreativ" să fie preluată de un serviciu de utilitate publică, nou creat în structura Consiliului Judeţean. "Se pare că înfiinţarea acestei societăţi nu a fost cea mai fericită soluţie, pentru că nu poţi dezvolta o afacere fără a avea în gestiune activele care să-ţi permită exploatarea lor în mod eficient. (...) Ca şi specialist, consider că ar trebui să dizolvăm voluntar această societate şi să creăm un serviciu de utilitate publică la nivelul consiliului judeţean, să-i delegăm gestiunea acestor active, iar printr-o strategie imediată să realizăm punerea în funcţiune a unei părţi din aceste active, astfel încât să poată genera venituri. (...) După mutarea bibliotecii judeţene, la Casa Tineretului sunt nişte spaţii generoase - iar prin nefolosinţă au început să se degradeze - care ar trebui să se deschidă agrementului pentru tineri", a declarat consilierul PSD, Ionel Avram.
La rândul său, consilierul independent Marian Căpăţână a propus suspendarea activităţii companiei până când Consiliul va lua o decizie, mai ales că activitatea societăţii nu generază venituri, ci doar cheltuieli. Consilierul PSD Niţă Nicu a opinat că ar trebui ca CJ să investească mai întâi în reabilitarea spaţiilor pe care le are la dispoziţie în Casa Tineretului, aşadar, inclusiv în hotelul şi restaurantul care au funcţionat acolo. "Trebuie să înceapă cu o activitate, cu restaurantul, cu hotelul, să producă ceva să-şi scoată cheltuielile. Haideţi să băgăm bani în restaurant sau măcar un etaj din hotel! Să începem de undeva".
Totuşi, consilierul ţărănist, Gheorghe Chiru le-a atras atenţia colegilor asupra faptului că înfiinţarea Rocreativ a plecat de la o intenţie bună. "Ideea a fost bună dar acum sucim lucrurile şi discutăm despre desfiinţarea Rocreativ, ceea ce practic înseamnă că intrăm într-o dispută cu noi înşine. Mai mult, tăiem din rădăcină ceea ce chiar noi am plantat acum un an".
În final, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu a anunţat că le lasă un răgaz consilierilor după care va anunţa data la care vor fi invitaţi la o întâlnire, în cadrul căreia să decidă ce se va întâmpla cu Rocreativ.

Rocreativ, un proiect înăbuşit din faşă

"Rocreativ Trade" SRL a luat fiinţă în data de 22 noiembrie 2013 la iniţiativa lui Gheorghe Bunea Stancu, ca o societate comercială cu răspundere limitată, ce are ca asociat unic Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Brăila. Compania a primit atunci rolul de a gestiona şi exploata economic imobilele aflate în proprietatea judeţului, printre care complexul hotel-alimentaţie publică Tineretului. În martie 2014, fostul consilier judeţean PDL Reliana Bogdan a fost aleasă prin vot secret de plenul CJ Brăila, ca administrator unic al societăţii. Luna următoare, au început discuţiile în privinţa predării către "Rocreativ" a fostului Birou de Turism pentru Tineret (BTT) SA de pe Calea Călăraşilor, pe post de sediu central. În luna mai a anului trecut, a fost aprobat bugetul şi organigrama SC Rocreativ Trade SRL. Suma totală alocată pentru 2014 către firma de turism a judeţului a fost de 190.177 lei, aceasta urmând să obţină venituri până la finalul anului estimate la 25.000 lei, din comisioanele cedate de turoperatorii cu care urma să se încheie contracte. Tot atunci, consilierii judeţeni au aprobat ca Reliana Bogdan - director executiv şi administrator unic al societăţii -, să aibă salariul brut de 3.500 lei. Din raportul prezentat ieri de către Reliana Bogdan, reiese că, de la înfiinţare şi până în decembrie 2014, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum total de 29.425 lei, mai mici decât cele prognozate iniţial, iar încasările din turism previzionate la 25.000 lei nu s-au realizat "urmare a faptului că nu s-au îndeplinit condiţiile de către asociatul unic pentru desfăşurarea acestei activităţi în spiritul obiectului de activitate al societăţii. Astfel că nu s-a putut realiza proiecţia bugetară. La 31 decembrie 2014 societatea avea în contul de depozit suma de 450.000 lei - capital social şi un disponibil în contul curent de 23.618 lei", a declarat directorul firmei.
Ca o concluzie, planurile CJ Brăila în privinţa SC "Rocreativ Trade" SRL au rămas în aşteptare, ba chiar s-au ruinat după ce, în luna august 2014, Gheorghe Bunea Stancu şi vicele PSD-ist Florin Mija au fost ridicaţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Rămâne de văzut ce vor decide, totuşi, consilierii vizavi de acest proiect.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro