Mergi la conţinutul principal
Pasiune dincolo de limitele imaginaţiei

Rochia din cetină de brad, creaţia “prinţesei foarfecelor” din Brăila

• pasionată de croitorie încă de la vârsta grădiniţei, brăileanca Raluca Constantin a creat zilele trecute o rochie din crengi de brad care arată ca-n basmele de Crăciun • dimensiunile şi greutatea fac ca această rochie să nu poată fi purtată, însă tânărul designer vestimentar dă asigurări că, dacă este vreo doamnă sau domnişoară interesată, îi poate realiza o rochie similară, pentru petrecerea de Sărbători

 

Cetina de brad atât de folosită în această perioadă pentru decoraţiunile de Crăciun şi-a găsit o utilizare cu totul specială în mâinile unei tinere din Brăila, pasionată de design vestimentar. Cum rochiile din materiale convenţionale nu mai au de mult niciun secret pentru ea, Raluca Constantin, 28 de ani, s-a decis să iasă din tiparele obişnuite şi să încerce ceva cu totul aparte. A făcut-o prima dată anul trecut, când, dintr-un buchet de trandafiri primit în dar de la soţul său, de Ziua Îndrăgostiţilor, a reuşit cu brio să realizeze o rochie din petale. Chiar dacă acea creaţie a sa a avut viaţă destul de scurtă, pentru că petalele, inevitabil, s-au ofilit, Raluca a prins gustul materialelor oferite de Mama Natură, aşa că zilele trecute a “recidivat”, realizând o rochie din brad. “De când am realizat rochiţa din petale de trandafiri, natura mă inspiră foarte mult. Acum am făcut această rochie din brad, iar următoarea va fi din frunze”, ne-a spus Raluca.

Pentru rochia din cetină au fost nevoie de 13 crengi de brad, pe care Raluca le-a aşezat cu multă migală pe o structură din plasă şi sârmă, în formă de crinolină. Câte 5-6 ore, pe parcursul a trei zile, atât a durat până când totul a fost gata. În tot acest timp, Raluca a fost ajutată de prietena sa Andreea Mihoci, care are un atelier floral, deci ştie foarte bine cum să lucreze cu materiale vegetale.

Rochia din brad este expusă acum la loc de cinste în atelierul Ralucăi, de pe bdul. Independenţei. Nu poate fi purtată, fiind făcută doar ca exponat, însă creatoarea sa spune că ar putea face o rochie din cetină pe care o doamnă sau o domnişoară să o poată îmbrăca la petrecerea Crăciunului sau Revelionului. “Cea expusă este prea mare şi prea grea, însă aş putea face una care să poată fi purtată. Ar fi mai scurtă, până la genunchi, însă nu ar incomoda-o deloc pe cea care ar îmbrăca-o”, ne-a declarat tânăra croitoreasă.

Raluca Constantin nu are studii în domeniu, însă, din câte se vede, a reuşit să îşi dezvolte foarte frumos atelierul pe care l-a deschis în Brăila, în urmă cu trei ani. “Pasiunea pentru design vestimentar a existat de când eram mică, tata fiind croitor la Casa de Modă. Pot spune că eram fermecată de ţesături, de ace şi aţe şi, uimitor, de un foarfec imens pe care nu l-am putut folosi decât de la vârsta de 10 ani. Încă îl mai am şi îl folosesc şi astăzi! Părinţii nu m-au sprijinit şi de aceea nu am studii în domeniu, dar sunt foarte mândră de faptul că pot pune în practică tot ceea ce îmi doresc să creez, ştiind să croiesc şi să cos”, ne-a mărturisit Raluca

Anul trecut, la scurt timp după ce fiica sa realizase rochia din petale de trandafiri, Maria Ilie, mama tinerei croitorese ne povestea: “Raluca, de când s-a născut, cred că s-a născut cu foarfecul în mână. Asta a fost impresia noastră. Tatăl ei a fost croitor şi el, lucra la Casa de Modă şi îi făcea rochiţe, fuste. El nu a încurajat-o niciodată, nu a învăţat-o nimic. Spunea că meseria se fură, nu se învaţă, dar nici nu prea era de acord ca ea să urmeze această cale, fiindcă ştia că această meserie nu este prea bine plătită. Dar fata a crescut cu foarfeca în mână, cu tot felul de materiale. Ea n-avea păpuşele, n-avea tractoraşe, cum au alţi copii!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro