Mergi la conţinutul principal

Risc al consumului de droguri printre elevi. Campania antidrog «Fii liber»

campania va fi implementată în scopul reducerii cererii şi ofertei de droguri, în perioada martie - decembrie 2020 • specialiştii antidrog vor desfăşura acţiuni pentru informarea, educarea şi conştientizarea elevilor şi studenţilor cu privire la efectele şi riscurile consumului de noi substanţe psihoactive • reprezentanţii Centrului Antidrog Brăila vor desfăşura activităţi intense în şcoli, afişul şi spotul campaniei urmând a fi expuse şi în autobuzele “Braicar”

 

O nouă campanie ce are ca scop prevenirea consumului de droguri, printre care se numără şi noile substanţe psihoactive, destinată în special studenţilor şi elevilor, categorii de risc, se va desfăşura anul acesta, în toate unităţile de învăţământ din ţară. Reprezentanţii Centrului Antidrog Brăila au dat startul campaniei “Fii liber!”, prin transmiterea spotului şi a informaţiilor către unităţile de învăţământ de nivel liceal din Brăila. Urmează ca, după reluarea cursurilor, să se realizeze activităţile planificate în mediul şcolar liceal şi în comunitate. Totodată, afişul şi spotul campaniei vor fi transmise în mijloacele de transport în comun din Brăila cu sprijinul S.C. Braicar S.A.

Potrivit informaţiilor transmise de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila, campania va fi implementată, la nivel naţional, de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, în perioada martie - decembrie 2020. “Principalele obiective ale campaniei naţionale de prevenire a consumului de noi substanţe psihoactive (NSP), sunt creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de substanţe noi psihoactive, precum şi dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă la nivelul populaţiei generale cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, cu accent pe populaţia şcolară şi la risc de consum de droguri, respectiv 15-34 de ani. Prin derularea acestei campanii, ANA îşi propune informarea, educarea şi conştientizarea elevilor şi studenţilor în legătură cu efectele şi riscurile consumului de substanţe noi psihoactive, în vederea neînceperii şi/sau evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat la nivelul populaţiei generale”, a transmis coordonatorul  CPECA Brăila, inspector de poliţie Merlan Felicia.

Campania “FII LIBER!” este o campanie care îşi propune, la nivel naţional, crearea unei reţele de suport comunitar, formate din cadre didactice, voluntari ANA, părinţi şi specialişti din cadrul instituţiilor publice sau organizaţiilor neguvernamentale partenere.

După cum transmit reprezentanţii antidrog, beneficiarii estimaţi ai campaniei sunt 47.000 de elevi şi studenţi, 2500 de profesori, 20.000 de părinţi, 2.500 de reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ONG-urilor partenere. Sunt vizate foarte multe persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 34 ani din România.

De asemenea, sunt estimaţi ca beneficiari indirecţi 50.000 de elevi şi studenţi, 25.000 de aparţinători legali şi 500.000 de membrii ai comunităţilor locale.

Campania naţională de prevenire a consumului de noi substanţe psihoactive “Fii Liber!” este realizată în cadrul Programului Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, aprobat prin H.G. nr. 684/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform rezultatelor unui studiu realizat de specialiştii ANA, noile substanţe psihoactive se află, după canabis, pe poziţia a doua în “topul” celor mai consumate droguri în România, cu un procent de 2,5% din populaţia generală cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64, ce a experimentat consumul. S-a observat o prevalenţă a consumului în rândul respondenţilor care au studii universitare şi postuniversitare. Substanţele psihoactive sunt experimentate cu precădere de populaţia tânără, aproape toţi consumatorii (91%) debutând în intervalul de vârstă de 15-24 ani. Potrivit specialiştilor, noile substanţe psihoactive se situează pe locul trei (după inhalante şi canabis) în categoria drogurilor declarate la debutul precoce în consum, 1,3% dintre elevi menţionând că au experimentat consumul de astfel de substanţe la vârsta de 13 ani sau mai devreme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro