Mergi la conţinutul principal

Rezultate palpabile, cu investitii minime, in spitalele brailene

Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica a verificat, zilele trecute, calitatea organizatorica a noilor manageri de spitale si a realizat ca, intr-un timp relativ scurt, de nici doua luni de zile, atit la Spitalul Judetean de Urgenta, cit si la Spitalul de Psihiatrie "Sfintul Pantelimon" s-au realizat transformari vizibile, cu investitii minime. Dupa cum ne-a informat dr. Lucica Scutaru, directorul general al Autoritatii de Sanatate Publica, Spitalul de Psihiatrie a reusit sa primeasca recent 3,5 miliarde lei de la Ministerul Sanatatii pentru imbunatatirea conditiilor igienico-sanitare in Sectia de cronici a unitatii spitalicesti. Acest lucru a fost posibil in baza unei cereri foarte bine argumentate de catre dr. Marioara Iosif, managerul unitatii si inaintata Ministerului Sanatatii Publice, care a si trimis sumele solicitate spitalului brailean pentru inceperea lucrarilor de schimbare a instalatiilor sanitare, a precizat directorul ASP.
"La Spitalul Judetean de Urgenta m-a impresionat ca, destul de repede si cu bani foarte putini, cu o investitie minima, s-a deschis intrarea pentru primirea urgentelor pe targa, care se efectua destul de dificil pina acum", ne-a spus dr. Lucica Scutaru. Pentru brailenii care au trecut recent prin Spitalul Judetean de Urgenta corp A, schimbarile sint vizibile inca de la intrarea din zona de primire a urgentelor: s-a largit rampa de acces, s-a demolat chioscul existent in holul de la intrare astfel incit intrarea in spital sa beneficieze de lumina naturala, iar camera din fata rampei de primire a fost transformata in UPU (Unitate de Primire a Urgentelor). In plus, toate camerele de consultatii si internari sint acum concentrate la parterul unitatii, evitindu-se astfel plimbarea bolnavilor prin tot spitalul pentru consultatiile de urgenta. Totodata, in holul de la intrarea urgentelor se amenajeaza un birou de informatii si de intocmire a documentelor pentru internare, toate datele privind persoanele internate in spital fiind monitorizate.
"Toate aceste modificari nu au necesitat decit implicarea resurselor umane de intretinere din spital, care, oricum nu prea aveau treaba, si, dintr-o data, s-a putut realiza aceasta schimbare. Tot la parterul spitalului exista un grup sanitar si o baie, care niciodata nu au fost folosite, iar acum, spatiul respectiv s-a deschis si este utilizat. Acolo unde este vointa, se poate, iar in Spitalul Judetean de Urgenta sint schimbari palpabile. Mai mult decit atit, de un an de zile, Spitalul Judetean de Urgenta nu avea toate avizele si autorizatia de constructie pentru inceperea lucrarilor la UPU si, in mai putin de doua luni, dr. Cristian Pricop, managerul general al spitalului a obtinut toate aprobarile necesare pentru ca firma "Med Center" sa inceapa lucrarea in zona de intrare in spital prin policlinica", a precizat dr. Lucica Scutaru.

Toate camerele de urgenta sint concentrate la parterul spitalului

Pina in noiembrie a.c., cind Ministerul Sanatatii urmeaza sa directioneze catre Spitalul Judetean de Urgenta Braila o Unitate de Primire a Urgentelor constind in mai multe module pentru asigurarea urgentelor, in spital, in zona intrarii prin policlinica, trebuie sa se finalizeze toate lucrarile pentru amplasarea aparaturii respective. Pina atunci, activitatea serviciului UPU se va desfasura in aripa cladirii in care se afla serviciul de internari, la parterul spitalului fiind deja modificate toate caile de acces astfel incit sa se fluidizeze transportul pe targa al bolnavilor.
Dupa cum am aflat de la dr. Cristian Pricop, managerul general al Spitalului Judetean de Urgenta, in unitatea pe care o conduce in aceasta perioada de interimat, circuitul urgentelor reprezinta o adevarata problema. Pentru reglementarea situatiei, noul Comitet Director a accelerat procesul de obtinere a autorizarilor in realizarea unei zone de primire urgente la un standard ridicat, zona situata in fata ambulatorului de spital de la corp A, pe Soseaua Buzaului, in parteneriat cu firma "Med Center".
"In decurs de o luna si jumatate am reusit sa facem toate demersurile pentru obtinerea autorizatiei de constructie, lucru care se va intimpla in doar citeva zile. Din acel moment, firma “Med Center” poate sa inceapa sa-si selecteze constructorul. In paralel cu aceste demersuri, am considerat util sa reorganizam actuala zona de primire a urgentelor pentru a o adapta cerintelor actuale, respectiv circuitul de urgente si o crestere a calitatii actului medical in urgente. In acest fel, realizam un modul de urgenta organizat, ce va fi usor transferat in momentul finalizarii lucrarilor, modulul de urgenta reprezentind primul loc in care bolnavul intra in contact cu spitalul, cartea de vizita a unitatii", apreciaza dr. Cristian Pricop.
Potrivit sursei citate, un alt pas major in vederea pregatirii terenului pentru acreditarea spitalului este reprezentat de separarea circuitului Sectiei de Anestezie-Terapie Intensiva (ATI) de blocul operator, o "eterna problema" a Spitalului Judetean de Urgenta, investitie ce urmeaza sa se efectueze cu sprijinul Consiliului Judetean, proprietar al cladirii unitatiii spitalicesti.
Dupa doar doua luni de interimat, noul Comitet Director al Spitalului Judetean de Urgenta si-a pus amprenta asupra unitatii prin schimbarile facute inca de la intrare. Despre modificarile facute cu investitii minime in aceasta perioada, dr. Cristian Pricop ne-a spus simplu: "Eu m-am format intr-un Spital de Urgenta (Spitalul Universitar Bucuresti - n.r.) si mi se par lucruri de bun-simt, elementare, care puteau fi facute de mult timp".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro