Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rezultate notabile pentru şahiştii de la CS Orizont Brăila în ultimii 5 ani

• Cosmin Nedelcu a fost şahistul responsabil cu performanţele • an de an, numărul jucătorilor legitimaţi a crescut • odată cu aceasta, au crescut şi performanţele

 

Fondat în anul 1994 la iniţiativa a 24 de membri, CS Orizont 64 Brăila este unul dintre cele mai vechi cluburi de şah din România. Gruparea sportivă brăileană a avut la început o singură secţie, cea de şah, dar ulterior şi-a mai trecut în Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) alte 11 ramuri sportive. Conducerea CS Orizont 64 este formată din Marcel Şişu – preşedinte, Ionel Balcan – vicepreşedinte şi Mircea Camburi – secretar. Din anul 2008 clubul brăilean de şah are statut de club pepinieră pentru copii şi juniori. “Am reuşit să ne asigurăm acest statut de club pepinieră în urma rezultatelor constant bune în competiţiile naţionale şi internaţionale la care au participat şahiştii clubului nostru”, a precizat Ionel Balcan, candidat maestru în şah.

Gruparea şahistă brăileană a avut rezultate foarte bune atât pe plan intern cât şi internaţional în ultimii cinci ani de activitate. Şi numărul şahiştilor legitimaţi a crescut în această perioadă. Dacă în 2015 avea 189 de sportivi legitimaţi, în 2019 numărul acestora a crescut la 244.

Şi tot acelaşi număr de şahişti legitimaţi sunt şi în 2020. “Erau în curs de legitimare 6 şahişti. Actele erau perfectate, însă, din cauza situaţiei actuale, Federaţia Română de Şah a sistat toate activităţile”, explică Ionel Balcan. Acesta a făcut o analiză a activităţii sportive a clubului Orizont 64 în perioada 2015-2019:

În 2015, clubul de şah brăilean număra 189 de şahişti legitimaţi, dintre aceştia 154 fiind copii şi juniori. Cosmin Nedelcu a avut un început de sezon foarte bun. Brăileanul a obţinut trei medalii de bronz la Campionatele Naţionale şcolare “Elisabeta Polihroniade” la şah clasic, rapid şi blitz. La naţionale, la categoria de vârstă U10, Cosmin Nedelcu s-a clasat între primii şase din România la şah rapid şi la blitz.

La categoria de vârstă cuprinsă între 18 şi 20 de ani, Alexandru Negru, jucător de categoria I, a intrat în lotul naţional. Rezultate meritorii au mai obţinut Victor Dumbravă şi Mihai Tudose.

 

Cosmin Nedelcu vicecampion european la dezlegări

 

În 2016, numărul de sportivi legitimaţi a crescut la 208, iar 160 dintre aceştia erau copii şi juniori. Cel mai valoros şahist al clubului brăilean, Cosmin Nedelcu, a obţinut medalia de bronz la şah blitz, în finala categoriei de vârstă U10 a naţionalelor de la Călimăneşti, şi a intrat în lotul naţional. De asemenea, s-a clasat între primii şase şahişti din România şi la şah rapid. În 2016, la Novi-Sad, Cosmin Nedelcu a devenit vicecampion european la dezlegări, s-a clasat între primii 5 la şah blitz şi între primii 10 la şah rapid. În acelaşi an, brăileanul şi-a îmbogăţit palmaresul cu 13 locuri întâi la turneele la care a participat în ţară. Alţi trei copii legitimaţi la Orizont 64, Victor Dumbravă, Matei Grigore şi Mihai Alexandru, s-au remarcat la turneele la care au participat pe plan naţional.

 

Nedelcu obţine bronzul la mondiale şi devine candidat maestru în şah

 

În 2017, clubul brăilean şi-a mărit numărul de şahişti legitimaţi la 216, 181 dintre aceştia fiind copii şi juniori. Cosmin Nedelcu a cucerit aurul la dezlegări la U12 şi s-a clasat între primii 8 în finalele de şah rapid şi blitz, fiind cooptat în lotul naţional. Dar cea mai mare realizare a sa în 2017 o reprezintă medalia de bronz obţinută la Campionatul Mondial şcolar de şah, care a avut loc la Iaşi, competiţie la care Nedelcu a fost la egalitate de puncte cu primii doi clasaţi. În urma acestei performanţe, brăileanul pregătit de Ionel Balcan a obţinut titlul de candidat maestru în şah. Tot în 2017, Nedelcu şi-a mai adăugat în palmares 14 locuri întâi la turneele din ţară.

Matei Grigore a intrat în lotul naţional la U8 la şah clasic şi între primii 10 la şah rapid şi blitz. De asemenea, Matei Grigore, Victor Dumbravă, Andreas Alexandrou, Andrei Chiriac şi Alexandru Radu au obţinut rezultate bune la concursurile din România.

 

Bronz european pentru Nedelcu la şah rapid şi pe echipe

 

În 2018, CS Orizont 64 a avut 233 de şahişti legitimaţi, dintre aceştia 198 fiind copii şi juniori. Nedelcu a cucerit medalia de aur la şah blitz şi pe cea de bronz la şah clasic, la categoria de vârstă U12. Brăileanul şi-a continuat traseul foarte bun şi în plan european. În Cehia, Cosmin Nedelcu a cucerit medalia de bronz la Campionatul Uniunii Europene la şah rapid, la U12, aceeaşi performanţă fiind realizată de el la şah rapid pe echipe. Nedelcu s-a clasat pe primul loc în Cehia la şah blitz

Tot în 2018, Cosmin Nedelcu, Matei Grigore, Alexandru Radu, Andrei Chiriac, Victor Dumbravă şi Andreas Alexandrou au avut rezultate bune şi în plan naţional. La U8, Alexandru Radu s-a clasat între primii 10 sportivi la fiecare finală la care a participat şi între primii 15 şahişti la şah rapid, la Campionatul Uniunii Europene, de la Oradea.

În sezonul competiţional 2019, CS Orizont 64 a avut 244 de sportivi legitimaţi, dintre care 209 au fost copii şi juniori. Anul trecut Matei Grigore a devenit vicecampion naţional la şah clasic, la U10 şi s-a clasat între primii 10 sportivi la şah rapid şi blitz. Tot în 2019 Matei Grigore, Victor Dumbravă, Andreas Alexandrou, Bianca Ionescu, Andrei Chiriac, Ştefan Condescu şi Alexandru Furfurică au obţinut locuri fruntaşe la turneele din România.

“În ultimii cinci ani, clubul nostru a obţinut rezultate foarte bune. Numărul şahiştilor legitimaţi a crescut de la an la an. Aveam şi în 2020 6 şahişti în curs de legitimare dar pandemia de coronavirus a stopat toate activităţile federaţiilor. În aceste momente grele prin care trecem, clubul nostru le urează brăilenilor multă sănătate şi să fim optimişti. Să stăm în casă pentru a limita infectarea cu coronavirus”, ne-a declarat Ionel Balcan, vicepreşedintele clubului Orizont 64 Brăila.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii