Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rezervaţie de gunoaie şi manele în Parcul Monument

Cândva, Parcul Monument din Brăila era un superb loc de relaxare, cu numeroase alei bine îngrijite, cu copaci frumos aliniaţi, cu bănci multe şi curate, fântâni arteziene şi restaurante decente. Lângă parc exista un stadion de atletism, unde amatorii de sport puteau alerga, fără teama de a fi atacaţi de câini maidanezi. În prezent, Parcul Monument cu greu mai poate fi numit "parc". Cu excepţia aleii centrale şi a aleii de acces spre Stadionul Municipal, nimic nu mai este cum a fost odată. Cele mai multe dintre aleile secundare au fost, pur şi simplu, înghiţite de pădurea care s-a dezvoltat haotic, arătând, pe alocuri, ca o adevărată junglă. Restaurantul "Kisseleff" a căzut în ruină, fântâna arteziană s-a transformat într-un biet bazin insalubru, iar stadionul de atletism a ajuns păşune pentru ciobanii care-şi cresc turmele la marginea Brăilei. Tribunele acestui stadion au dispărut, victime ale hoţilor de fier vechi, iar fostele vestiare sunt devastate. Ceea ce era odată un sanctuar dedicat sportului a ajuns "Casa ororilor", după cum bine a scris un puşti realizator de graffiti pe unul dintre pereţii rămaşi în picioare.

29monum2
Vestiarele stadionului de atletism au ajuns "Casa orororilor", cum pare a fi, de altfel, şi o mare parte din Parcul Monument

Din tot Parcul Monument doar aleea centrală a mai fost reabilitată în ultimii ani, prin asfaltare şi amplasare de bănci noi. În rest, a mai rămas Orăşelul Copiilor ca un ultim bastion ce păstrează încă o fărâmă din gloria parcului de altădată.

Este evident că acestă oază de verdeaţă întinsă pe câteva hectare a ajuns în halul de acum din cauza autorităţilor locale, a căror scuză permanentă a fost că nu există bani la buget. Pe lângă neimplicarea Primăriei s-a suprapus lipsa de civilizaţie tot mai acută a brăilenilor, astfel că multe zone ale parcului s-au transformat în permanente gropi de gunoi. Asta în ciuda acţiunilor de ecologizare organizate periodic, cu implicarea voluntară a unor societăţi comerciale sau unităţi şcolare. Pe aleile mai lăturalnice, cum este cea de lângă stadionul de atletism, aspectul dezagreabil al gunoaielor aruncate printre copaci este completat de un miros pestilenţial generat, probabil, de cadavrele de câini ascunse prin iarbă şi de fecalele celor pe care i-a tăiat nevoia şi au trebuit să se descurce cum pot, fiindcă în tot parcul nu există nicio toaletă publică. Interdicţia de acces a maşinilor sau mopedelor pe aleea principală încă mai este încălcată de "şmecheri" care pun în pericol siguranţa pietonilor şi în special a copiilor. Haosul este completat de manelele urlate din boxele date la maximum de proprietarii tiribombelor insalubre "uitate" de autorităţi în mijlocul parcului. În toată această atmosferă, relaxarea este o noţiune complet incompatibilă cu plimbările făcute în Parcul Monument!

Primarul Aurel Simionescu dă asigurări că situaţia se va schimba. Potrivit edilului-şef, reabilitarea Parcului Monument a fost prinsă în Programul Integrat de Dezvoltare Urbană. Deocamdată, însă, chestiunea se află într-un stadiu incipient, iar investiţia propriu-zisă ar putea demara, în cel mai fericit caz, abia din toamna acestui an.
Categorie articol: 

Comentarii