Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Revolta la Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila

Manifestari de protest nocturne, la Penitenciarul de maxima siguranta Braila. Simbata seara, citeva zeci de detinuti au iesit la geamuri, au inceput sa bata cu farfuriile, tacimuri sau sticle in gratii, tipind: “Libertate!”. Detinutii au protestat , in acest fel, citeva ore, in semn de solidaritate cu greva foamei declarata de persoane inchise in alte penitenciare din tara, si in sprijinul proiectului de lege initiat de deputatul Nati Meir, care prevede eliberarea detinutilor aflati la prima condamnare si care au de ispasit pedepse sub cinci ani de inchisoare, pentru faptele lor. Revolta a pornit dupa ce detinutii din Braila au privit la televizor stirile de seara si au vazut ce se intimpla in alte inchisori din tara. Conducerea institutiei s-a aflat toata noaptea in Penitenciar, ca de altfel toti angajatii, care au fost chemati de acasa, fiind declarata stare de alarma. Chiar daca directiunea a incercat sa discute cu cei care protestau, acestia au refuzat, preferind sa-si vada de tipat si de batut cu farfuriile in gratii. In plus, citiva detinuti au ars niste cirpe, carora le-au dat drumul in curtea inchisorii.
Simona Cioara, purtatorul de cuvint al Penitenciarului, ne-a declarat ca situatia este tinuta sub control si ca in institutia respectiva nu sint probleme de supraaglomerare:“In semn de solidaritate, detinutii din Penitenciarul de maxima siguranta Braila si-au manifestat in mod spontan nemultumirile vizavi de conditiile de detentie. In Penitenciarul nostru nu se pun probleme de supraaglomerare, fiecare detinut avind patul sau si se asigura si spatiul necesar, potrivit normelor in vigoare”.
Si directorul adjunct al Peniteciarului, Stefan Ciupitu, era convins ca, de fapt, manifestarile de protest sint un simplu gest de solidaritate si ca nu vor fi probleme majore sau acte de violenta: “In jurul orei 21.15, in penitenciar s-a declansat o revolta spontana, care nu este violenta. Detinutii se manifesta spargind sticlele, batind cu lingurile si furculitele in castroane. Este stare de alarma, personalul a fost alarmat, sintem prezenti toti aici si, in caz de necesitate, intervenim asa cum spune legea, si in forta, daca este cazul. Cei care au ales sa protesteze astfel risca sa piarda unele drepturi, sa fie sanctionati disciplinar sau, daca se dedau la acte de violenta si de distrugere, pot fi sanctionati penal. Nu au formulat nici un fel de lista de revendicari, nici macar nu vor sa discute cu noi. Problema este ca in acest moment, personal, cred ca se manifesta asa ca sa le demonstreze celor din restul penitenciarelor din tara ca sint solidari cu cei care protesteaza, facind greva foamei”.
Pentru mai multa siguranta, conducerea Penitenciarului Braila a apelat si la serviciile jandarmilor, care au fost mobilizati in curtea institutiei, dar si in afara acesteia. Protestele s-au terminat tirziu in noapte, cind detinutii s-au dus la culcare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii