Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Revolta la Budapesta

Confruntarile dintre fortele de ordine si manifestantii de extrema-dreapta care cereau demisia premierului ungar s-au soldat cu ranirea a peste 150 de persoane in timpul unui asalt al acestora din urma asupra sediului televiziunii publice, in noaptea de luni spre marti, la Budapesta, relateaza AFP.
"Numarul ranitilor poate fi estimat la putin mai mult de 150, dintre care 125 au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar o persoana se afla in stare grava", fiind vorba de un politist, a anuntat Pal Gyorfi, purtatorul de cuvint al serviciilor de interventie, la postul national de televiziune MTV.
Politistul, care se afla in stare critica, avind o rana la cap, "a fost operat, iar starea sa este stabila", a precizat Gyorfi.
In total, 102 membri ai fortelor de ordine au fost raniti in infruntarile violente din piata Szabadsag, unde se afla sediul televiziunii nationale, a afirmat un reprezentant al politiei nationale, Arpad Szabadfi Arpad, tot pentru postul MTV.
Potrivit agentiei de presa ungare (MTI), mii de manifestanti de extrema dreapta au protestat fata de recunoasterea, de catre premierul socialist Ferenc Gyurcsany, a "minciunilor" proferate in timpul campaniei electorale.
Ei au reusit sa patrunda in sediul televiziunii si sa citeasca o petitie, in timp ce cladirea era incendiata. Politia, depasita de evenimente, a reusit sa-i evacueze in jurul orei 4 dimineata, cu ajutorul bombelor lacrimogene si al tunurilor cu apa.
Piata Szabadsag, unde se afla sediul central al televiziunii nationale, a fost evacuata de politie, insa numeroase autoturisme incendiate, banci smulse si tomberoane rasturnate ofereau o idee despre violenta asaltului manifestantilor.
Postul public de radio ungar a difuzat, duminica seara, inregistrarea unui discurs cu usile inchise rostit in fata deputatilor Partidului Socialist, in luna mai, si in care Gyurcsany declara ca Guvernul a facut "numai prostii" si "a mintit" timp de un an si jumatate, pentru a-si disimula planul de austeritate, considerat dureros, dar necesar.
Dupa ce premierul a recunoscut ca inregistrarea este autentica, sute de manifestanti de dreapta i-au cerut demisia, luni dimineata, la Budapesta, instalindu-se in fata Parlamentului, sediul puterii executive si legislative.
O serie de manifestatii au avut loc timp de citeva ore, in decursul serii, si in alte orase din Ungaria, la ele participind citeva mii de persoane.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii