Mergi la conţinutul principal

Revolta chiriaşilor din Ansamblul ANL Lacu Dulce

• oamenii sunt supăraţi că, din cauza restanţierilor la întreţinere au fost debranşaţi de la apă • practic, ei primesc apă potabilă doar 4 ore pe zi, iar în rest trebuie să o care cu bidoanele de la cişmelele din curtea blocurilor • protestatarii s-au plâns că de vină pentru situaţia creată ar fi fosta conducere a Asociaţiei de Chiriaşi 768, în mandatul căreia s-ar fi produs o delapidare de circa 2 miliarde lei vechi • actuala conducere a AC 768 a făcut plângere penală fostului preşedinte, administrator şi cenzor • ieri după-amiază, conducerea CUP Dunărea a decis să reia furnizarea apei în program neîntrerupt, însă cu condiţia ca, până vineri, 22 septembrie, asociaţia să plătească în contul datoriei cel puţin 10.000 lei

 

Zeci de chiriaşi din ansamblul de locuinţe tip ANL din Lacu Dulce au ieşit, miercuri seară, în jurul orei 20.00, în faţa blocurilor, nemulţumiţi de măsura restricţionării la doar patru ore pe zi a furnizării apei potabile prin reţeaua de bloc, în rest oamenii fiind nevoiţi să care apa în casă cu bidoanele. Protestul a durat circa o oră şi s-a dorit a fi un nou semnal de alarmă pentru factorii decizionali locali cu privire la faptul că zeci de apartamente cu plata la zi a întreţinerii au de suferit din cauza restanţierilor. Mai mult, s-au plâns şi de faptul că în spatele datoriei de peste 5 miliarde lei vechi, cu tot cu penalităţi, la plata facturilor de apă-canal ar fi, de fapt, şi o delapidare din bugetul asociaţiei de chiriaşi, în perioada de mandat a fostei conduceri a AC. Informaţia ne-a fost confirmată de către actualul preşedinte al AC 768, Gabriel Voiculeţ: “De mai multă vreme au existat suspiciuni cu privire la activitatea fostei conduceri, iar în momentul în care am fost numit preşedinte primul lucru a fost să cerem o expertiză contabilă la asociaţie, care a vizat ultimii 3 ani de activitate a organizaţiei. Temerile noastre au fost confirmate de concluziile expertului contabil, care a indicat un prejudiciu undeva la 2 miliarde de lei vechi. Le-am făcut plângere penală fostului preşedinte, administrator şi cenzor al asociaţiei. În paralel, am iniţiat o campanie de acţionare în instanţă a tuturor chiriaşilor care înregistrau restanţe la plata întreţinerii, iar rezultatele nu au întârziat să apară, în sensul că persoanele vizate au venit să plătească. Avem totuşi în continuare probleme cu o serie de apartamente, reprezentând circa 20% din toată asociaţia, unde chiriaşii pur şi simplu ne sfidează. Au grijă să fie la zi cu plata chiriei către Primărie, dar nu dau bani la întreţinere. Până când nu se achită din restanţele la CUP Dunărea, nu se va schimba nimic în sensul că apa va fi în continuare furnizată cu program de două ore dimineaţa şi două seara”.   

La rândul său, directorul Serviciul de Utilitate Publică Administrare Fond Locativ şi Cimitire, Emilena Huiu, a explicat că problema de la AC 768, asociaţie compusă din peste 200 de apartamente, din ansamblul ANL Lacu Dulce, este una mai veche şi ţine de acumularea de datorii către CUP Dunărea inclusiv pe fondul unei delapidări din banii asociaţiei. “Oamenii sunt nemulţumiţi, dar acolo sumele datorate sunt de ordinul miliardelor de lei vechi. S-a realizat o expertiză contabilă acolo la asociaţie, ocazie cu care s-a descoperit o delapidare consistentă din banii oamenilor. Mai departe, iată, s-a ajuns la situaţia în care operatorul de apă-canal a ajuns la limita răbdării şi a procedat la debranşare şi furnizarea cu program scurt a apei potabile în blocurile ce compun asociaţia respectivă”, a precizat sursa citată.  

Revenind la protestul de miercuri seară, unul dintre chiriaşi s-a plâns că nu poate face un duş normal după ce ajunge seara de la muncă drept pentru care, în prezenţa vecinilor s-a spălat pe picioare la cişmeaua montată de lucrătorii CUP Dunărea în curtea blocului.

Reamintim că, la începutul acestei luni, operatorul local de apă-canal epurare CUP Dunărea a trecut la debranşarea a 3 asociaţii cu datorii mari şi vechi: AP 442 din Obor, compusă din blocurile 25 şi 25 bis (44 de partamente), AP 612 compusă din blocurile G şi G1 (47 apartamente) şi AC 768 din Ansamblul ANL Lacu Dulce cu 208 apartamente. Dintre cele 3 asociaţii primele două au reuşit să achite sume consistente de bani în contul datoriei, au semnat angajamente de plată, astfel încât la câteva zile după debranşare au reuşit să înduplece CUP Dunărea să reia furnizarea apei prin reţeaua de bloc.

În cursul zilei de ieri, CUP Dunărea a anunţat că a luat decizia rebranşării şi pentru AC 768, în sensul furnizării apei în program de 24 de ore neîntrerupt însă “sub rezerva plăţii la casieria companiei, până la data de 22 septembrie anul curent, a minim 10.000 lei şi depunerii, până la aceeaşi dată, de Angajamente de Plată pentru reeşalonarea datoriei astfel cum s-a convenit”. Dacă până la data menţionată mai sus nu se îndeplinesc aceste condiţii, a avertizat conducerea CUP Dunărea, se va relua furnizarea apei cu program restricţionat de doar 4 ore pe zi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro