Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Revenirea salariilor funcţionarilor va fi decisă în momentul definitivării bugetului

"Noi ne dorim revenirea salariilor în 2012, vrem să dăm diferenţa şi actualizarea la inflaţie cât mai repede. (...) O decizie se va lua în momentul întocmirii şi definitivării bugetului de stat şi înaintării către Parlament. Perspectiva financiară este bună, avem în strategia fiscal bugetară prevăzute aceste posibilităţi, dar trebuie să facem o analiză foarte atentă şi asta se va face până în momentul definitivării proiectului de buget", a precizat Ialomiţianu.
Acesta a adăugat că se va ţine cont şi de situaţia internaţională, dar şi de asigurarea consolidării fiscale.
"Trebuie să ţinem seama de ce se întâmplă pe celelalte pieţe, ce se întâmplă cu celelalte ţări, Italia, Portugalia, Spania, ţări către care se îndreaptă exporturile. Nu trăim pe lume singuri. (...) Avem o responsabilitate de a asigura plata salariilor bugetarilor, a pensiilor şi a celorlalte ajutoare sociale prevăzute prin lege. Este o responsabilitate, nu pot să mă plâng după că nu am bani. Trebuie să ne asigurăm şi că nu punem în pericol investiţiile", a completat ministrul.
În ceea ce priveşte plata sumelor cuvenite în urma hotărârilor judecătoreşti, Ialomiţianu a explicat că bugetul de stat nu poate plăti la nivelul la care acestea sunt înregistrate.
"Trebuie să respectăm hotărârile în instanţă, dar trebuie să nu punem în dificultate bugetul. Trebuie un echilibru. (...) Este o variantă ca plata să se facă eşalonat, variantă pe care o putem suporta din 2012", a mai spus Ialomiţianu.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina anunţa în luna aprilie că în cazul profesorilor care au câştigat în instanţă majorarea salarială de 50%, se va ţine cont de programul de eşalonare stabilit prin Ordonanţa 71, respectiv 34% din valoarea totală a sumelor care trebuie acordate vor fi plătite în 2012 , 33% vor fi achitate în 2013 si 33% în 2014.
Potrivit datelor furnizate de Gherghina, valoarea sumelor care trebuie plătite celor care au câştigat în instantă majorarea salarială de 50% este de 7,5 miliarde de lei, incluzând toate categoriile de bugetari.
"Costurile pentru rambursarea sumelor obtinute din hotărârile judecătoreşti depind de modul în care se va face. Mai exact, dacă plătim totul la 1 ianuarie 2012 vom avea costuri mai mari decât dacă am face aceste plăti eşalonat, pe întreaga durată a anului", potrivit secretarului de stat.
Categorie articol: 

Comentarii