Mergi la conţinutul principal

Revelion mai scump la trecerea în 2019

• petrecerea pentru noaptea dintre ani ne va costa mai mult de data aceasta, fie că alegem să sărbătorim cea mai importantă noapte a anului acasă cu familia, ori la restaurant, la munte sau în străinătate • cea mai ieftină variantă rămâne Revelionul în stradă, pe platoul din faţa Primăriei brăilenii fiind aşteptaţi la un spectacol unde cap de afiş este cântăreaţa AMI

 

Numărătoarea inversă a început! Mai este foarte puţin până ne vom lua la revedere de la 2018 şi vom păşi, cu speranţă şi gânduri de mai bine în 2019. Indiferent că vom petrece noaptea dintre ani acasă, ori într-un local din Brăila sau la munte un lucru îl resimţim cu toţii: petrecerea de Revelion ne va costa mai mult anul acesta decât anul trecut.

 

Mai mulţi bani pentru masa de Anul Nou

Crăcinul s-a terminat, iar brăilenii au şi început să ia din nou cu asalt supermarketurile pentru a organiza masa de Revelion. Cum preţurile la alimente au crescut, anul acesta vom scoate mai mulţi bani din buzunar pentru o cină festivă cu familia şi prietenii. Datele Institutul Naţional de Statistică arată că alimentele s-au scumpit, în medie, cu aproape 3%. “Vedeta” acestor scumpiri este cartoful, preţul crescând cu 32% faţă de anul trecut. Celelalte legume - roşiile, castraveţii, ardeii au avut creşteri de 17 procente, în medie. Carnea de vită a devenit mai căutată după problemele cu pesta porcină şi prin urmare preţurile au crescut cu 5%. Cum de pe masă nu trebuie să lipsească în noaptea dintre ani aperitivele, peştele, friptura, salatele, prăjiturile, tortul, şampania şi alte băuturi, sumele pe care le vom aloca pentru cina de Revelion pornesc de la 400 de lei şi ajung să depăşească 1.000 de lei. Iar asta în condiţiile în care nu luăm în calcul şi banii cheltuiţi pentru ţinuta de Anul Nou.

 

Preţuri mai mari şi pentru Revelionul la restaurant

La fel ca anii trecuţi, restaurantele din Brăila s-au întrecut în oferte, fiecare local încercând să atragă clienţii cu bucate alese şi muzică bună. Cum preţurile sunt mai ridicate în comparaţie cu 2017, brăilenii au scos din buzunare chiar şi 450 lei/persoană pentru a întâmpina Anul Nou printr-o petrecere cu “ştaif” în care vedeta serii este un manelist cunoscut, de exemplu. În mare însă, anul acesta preţul pentru a petrece Revelionul la un restaurant a început de la 250 lei/persoană, iar meniurile includ preparate tradiţioanale, cum ar fi sărmăluţe în foi de varza sau cotlet de porc. Alte localuri îşi vor întâmpina oaspeţii cu mâncăruri alese, în meniu fiind pieptul de raţă, antricot de mânzat sau fructe de mare.

Tinerii sunt aşteptaţi să petreacă cea mai tare noapte din an în puburile şi cluburile din oraş care vor avea deschis până dimineaţa. Aperitive, open bar, şampanie, artificii şi atmosfera asigurată de un DJ, cu această ofertă vin şi în acest an localurile din Brăila. Pentru o noapte de distracţie în club tarifele încep tot de la 250 lei/persoană.

 

Revelionul la munte, mai costisitor ca o vacanţă în străinătate

Staţiunile de pe Valea Prahovei sunt cele mai căutate pentru a petrece noaptea dintre ani, arată un clasament făcut de operatorul de turism Christian Tour. Pe locul doi se situează staţiunile balneare, cum ar fi Băile Felix, unde turiştii sunt atraşi de condiţiile bune de cazare, de programele speciale de Revelion, de centrele de wellness cu saune, spa, servicii de masaj şi relaxare. Pe locul trei se situează zonele agroturistice din Bucovina şi Maramureş, locuri unde turiştii merg pentru a petrece un “revelion tradiţional”. 

Mulţi brăileni au fost inspiraţi şi şi-au făcut rezervări încă din primăvară pentru a petrece Revelionul la munte, tocmai pentru a prinde o ofertă bună, la un preţ decent. Cei care nu şi-au făcut rezervare din timp la hotelurile şi pensiunile din staţiunile montane şi s-au hotărât să plece pe ultima sută de metri au plătit o adevărată avere pentru o doar 3 sau 4 nopţi de cazare, mai ales că sunt foarte puţine locuri rămase. Spre exemplu, potrivit site-urilor de specialitate, la un hotel de 4 stele din Poiana Braşov preţul pentru un sejur de 4 nopţi costă 1.188 euro pentru două persoane. Un preţ piperat au plătit şi cei care au ales o pensiune de 4 stele din Poiana Braşov, sumă plătită pentru un pachet de 4 nopţi fiind de 3.600 lei. În Predeal, 4 nopţi de cazare la un hotel de 4 stele costă 950 euro, iar la o pensiune 3 stele acelaşi sejur costă 2.200 lei. La Sinaia, un pachet cu 3 nopţi de cazare la un hotel de 3 stele costă 2.690 lei.

Cei care au ales în ultimul moment Băile Tuşnad au scos din buzunar 3.700 lei pentru 4 nopţi de cazare la un hotel de 3 stele. Oferta include pensiune completă, acces gratuit la piscină, saună, jacuzzi, masa festivă de Revelion şi petrecere de carnaval pe 1 ianuarie 2019.

Nici să închiriezi o vilă nu pare a fi o variantă mai ieftină în această perioadă. De exemplu, la Buşteni, preţul rezervării unei vile cu 6 camere pentru 6 nopţi (28 decembrie-2 ianuarie) costă 12.000 lei. În afara perioadelor de sărbători, preţul pentru închirierea aceleiaşi unităţi costă 825 lei/noapte.

Dacă e să comparăm preţurile exagerate cerute de proprietarii de hoteluri şi pensiuni de la munte vom observa că o vacanţă de Revelion în România costă mai mult decât un sejur în străinătate. Spre exemplu, cei care au ales să petreacă noaptea dintre ani în Paralia Katerini, Grecia, au plătit 179 euro/persoană pentru cinci zile de vacanţă şi transport cu autocarul. O altă ofertă atractivă a fost cea în care pentru un sejur de 5 zile în Turcia, la Istanbul, turiştii au plătit 249 euro/persoană. Pachetul a inclus transportul cu avionul şi 4 nopţi de cazare cu mic dejun la un hotel de 4 stele. Tot în Turcia, în Antalya, turiştii au plătit 450 euro/persoană pentru cinci nopţi de cazare la un hotel de 5 stele cu all inclusive.

 

Ami cântă de Revelion pe platoul din Piaţa Independenţei

Primăria Municipiului Brăila organizează şi în acest an o petrecere de Revelion pe platoul din Piaţa Independenţei, spectacol la care cap de afiş este cântăreaţa Ami. Conform programului, de la ora 22.00 va avea loc un program artistic de muzică uşoară, urmat la ora 23:00 de concertul susţinut de Ami. Imediat după ce se va da numărătoarea inversă, brăilenii vor avea parte de un super show de artificii, iar apoi va urma un spectacol de lasere. Petrecerea nu se va termina aici pentru că de la ora 00:25 pe scenă vor urca artişti de muzică populară.

 

Ce să faci în noaptea de Revelion ca să îţi meargă bine tot anul

Din peisajul unei seri perfecte de Revelion nu pot lipsi superstiţiile, obiceiuri pe care oamenii le urmează pentru ca anul care vine să fie unul excelent. Astfel, în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine să nu aruncăm gunoiul din casă deoarece se aruncă norocul. La trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar şi ceva roşu pentru a atrage toate energiile pozitive. De Revelion trebuie să ai bani în buzunar pentru ca să ai un an îmbelşugat. Potrivit tradiţiei, noul an nu trebuie să ne prindă cu datorii pentru că astfel ne vom împrumuta tot anul. În noaptea de Anul Nou românii trebuie să fie cât mai zgomotoşi pentru a alunga toate spiritele rele. O altă superstiţie spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influenţa tot anul. Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roscat aduc ghinion, în timp ce persoanele brunete aduc noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casa este bărbat, anul va fi plin de noroc, iar dacă este femeie, va fi un an plin de ghinion. Se spune că este bine să pui calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să întorci fila înainte ca ziua sau luna să se încheie pentru că vei avea ghinion. Nu gătiţi sau consumaţi mâncare din carne de pasăre în noaptea de Revelion pentru că se spune că norocul se risipeşte, aşa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul.

 

Românii se îndatorează de sărbători

Finalul de an este una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere financiar pentru români. Potrivit statisticilor, în ultimii 5 ani, între 65% şi 80% din veniturile lunare sunt cheltuite pentru sărbătorile de iarnă. Şi, cu toate că în ultimii 5 ani salariul mediu net a crescut cu aproximativ 44%, creşterea bugetulului alocat cadourilor de sărbători nu a fost direct proporţională, ci a fost mai mare, se arată într-un studiu realizat de Reveal Marketing Research 2016.

Nevoile pe care doresc să şi le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se împrumută. Statisticile arată că românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri de consum. Astfel, 19% dintre români apelează la o soluţie de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, depăşind populaţia Marii Britanii care ne urmează cu 17%. Iar această realitate vine în contextul în care situaţia financiară a românilor nu arată pozitiv nici în alte sectoare ale vieţii. Potrivit Eurostat, românii se clasează în top 5, la nivelul UE, la capitolul bunurilor şi serviciilor considerate necesare, dar pe care nu şi le pot permite. Astfel, românii sunt în top 5 restanţieri la plata ipotecii, chiriei, facturilor la utilităţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro