Mergi la conţinutul principal

Revelion de criză

* agenţiile de turism au şi ele multe oferte last minute însă cel mai ieftin tot în afara ţării se petrece: Paralia Katerini, 5 zile - 800 lei

Criza a afectat serios şi cheful de petreceri al brăilenilor, mulţi preferând să stea acasă în loc să meargă la restaurant, mai ales că multe restaurante nu au avut propuneri "adaptate" pe măsura buzunarului lovit de criză. Ca urmare, unele restaurante, deşi iniţial au ieşit pe piaţă cu oferte, în final nu au mai organizat nimic pentru că nu au "convins" suficienţi clienţi. Altele, ca să fie sigure că vor avea oaspeţi la petrecerea dintre ani au coborât preţurile, acestea ajungând chiar ceva mai mici decât în anii trecuţi. De exemplu, la "Belvedere" anul trecut costa 325 de lei de persoană, iar anul acesta costă 300 de lei, iar la "Matteo" costă 140 de lei, în timp ce acum doi ani s-a plătit 150 de lei de persoană. Practic se merge la minim, doar pentru a asigura angajţilor un câştig, nici nu se mai pune problema de profit.

Dacă la restaurantele brăilene patronii s-au adaptat cumva crizei, la munte şi la mare concepţia a rămas aceeaşi din anii trecuţi, "să ne scoatem pârleala acum, pentru că după nu se mai ştie". Aşa se face că pentru cinci nopţi la la Bran, într-o pensiune de trei stele, cu demipensiune şi cină festivă, se plătesc 1.500 de lei, iar la Predeal, la un hotel de cinci stele, în regim ulta all inclusive plus cina festivă se plătesc chiar 2.500 de lei/ persoană. Asta în condiţiile în care în străinătate patronii şi-au facut din timp temele şi, deci, preţurile sunt cu totul altele. De exemplu, pentru şapte nopţi la ski, în Austria, inclusiv masa festivă de revelion se plătesc 1.500 de lei, în Bulgaria, pentru patru zile, hotel patru stele ultra all inclusive plus cina festivă 1.200 de lei, iar la Paralia Katerini, pentru cinci zile se plătesc 700 de lei.

Masa de Revelion în regim de catering

Cei care nu au aceşti bani, pentru că nici 700 de lei de persoană nu este de ici, de colo, mai există varianta revelionului petrecut acasă, iar meniul să fie comandat prin telefon, în regim de catering, de la un restaurant. De exemplu, "Casa Artemis" face acest serviciu, însă doar dacă se comandă preparate de minim 50 de lei de persoană pentru un grup de minim 10 persoane. Firma asigură platouri între 50 şi 80 de lei în funcţie de pretenţiile clientului şi poate aduce la diferite ore şi alte preparate, calde, pe tot parcusul nopţii. Şi aici, bineînţeles, se poate negocia, astfel încât să fie toată lumea mulţumită. La alte restaurante oferta cuprinde: cârnaţi proaspeţi de casă - 22 lei/kg, lebăr - 21 lei/kg, tobă - 25 lei/kg, caltaboş - 19 lei/kg, chifteluţe - 20lei/kg şi sarmale - 6 lei porţia. Pentru desert, puteţi comanda cozonac - 17 lei/kg, tort de ciocolată - 40 lei/kg, tort de frişcă - 30 lei/kg sau fursecuri asortate - 17 lei/kg. Oferta mai cuprinde şi diverse sortimente de prăjituri, de frişcă sau ciocolată. Şi de la supermarket-uri pot fi cumpărate şi mâncăruri gata preparate, pe care doar să le încălziţi: sărmăluţele din carne, în frunză de viţă sau foaie de varză, costă 12 lei/kg, şi tot atât kilogramul de salată de boeuf. Ciupercile cu maioneză costă 1,9 lei/100 grame, şi tot atât salata "a la ruse" sau salata de ciuperci. Chifteluţele din carne de porc sau de pasăre costă şi ele 19 lei/kg iar cârnaţii proaspeţi - 10 lei/kg. Pentru un aranjament deosebit al platoului mai puteţi cumpăra crochete de caşcaval - 20 lei/kg, pui Shanghai sau pui spirală - 22,5 lei/kg, ruladă din piept de pasăre sau muşchi de porc - 27,5 lei/kg. Ca dulciuri, oferta cuprinde fursecuri, paleuri, torturi, din frişcă sau din ciocolată şi un sortiment bogat de prăjituri la preţuri de aproximativ 5 lei bucata.

Revelion acasă - 450 de lei pentru 4 persoane

Ultima variantă, prepararea acasă a mesei de Revelion, nu este nici ea foarte ieftină. Fără fiţe, se poate ajunge şi la 450 de lei pentru o masă îmbelşugată pentru patru persoane. Gazda trebuie să pregătească nişte aperitive, care pot fi formate atît din bucate tradiţionale, gen tobă, caltaboşi, puţin şorici, şunculiţă, cît şi din peşte marinat, ouă umplute, caşcaval, roşii, castraveţi, ardei gras sau capia şi salată. Având în vedere că toba se găseşte în magazine la preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei/kg, şunculiţa ţărănească costă între 22 şi 25 lei/kg, muşchiul în jur de 26 - 27 de lei/kg, ceafa afumată între 19 şi 22 lei /kg, heringul marinat se găseşte la preţuri care se învârt în jurul sumei de 10 lei - 12 lei/kg, caşcavalul poţi să îl cumperi la preţuri între 25 şi 60 de lei/kg, măsline la preţuri între 13 şi 40 de lei/kg, ardeii gras sau capia costă în jur de 10 lei/kg, roşiile aproximativ 5 sau 6 lei/kg, castraveţii până în 8 lei/kg iar ouăle în jur de 0,5 lei bucata, atunci numai aperitivele, pentru 4 persoane ajung minim 120 - 150 de lei. Cum, de la orice masă de Revelion nu are cum să lipsească salata boef, rădăcinoasele necesare îşi aşteaptă şi ele cumpărătorii: morcovul se vindea cu 2 lei/kg, ţelina cu 4 lei/kg, iar păstârnacul sau pătrunjelul 4 lei/kg. Şi pentru ornarea farfuriilor marfa era din belşug, salata 1,5 - 2 lei bucata şi tot atât legătura de ceapă verde. Pentru sărmăluţe, se mai găseşte pe tarabele din piaţă varză acră, cu 6 lei/kg. Toate acestea mai adaugă cel puţin 50 de lei la meniu. Dacă pentru felul următor se doreşte o friptură de porc, atunci gazdele au de ales între ceafă de porc - 23 lei/kg, cotlet - în jur de 23 lei/kg, file - cam tot 23 - 24 lei/kg, pulpă fără os - 17 - 18 lei/kg sau pastramă de porc - 16 - 17 lei kg/kg. Asta ar duce preţul felului III în jurul sumei de 50 de lei. Cine doreşte cârnaţi fripţi sau prăjiţi, eventual cu varză murată, atunci ar trebui să mai dea 13 - 14 lei pe kg de cârnaţi proaspeţi. Dacă sunt şi persoane care s-au săturat de carnea de porc şi îşi doresc o friptură de pui, atunci pot alege între pui - 7- 9 lei/kg, piept de pui - 16 lei/kg sau pulpe - 11 - 12 lei/kg. De asemenea, pentru cei care vor să sărbătorească un revelion cu aer occidental, există o ofertă generoasă de curcani în hipermarket-uri. Cum nu se poate masă copioasă fără dulciuri, se poate alege între un tort cu ciocolată sau fructe şi frişcă, care poate costa între 16 lei şi 40 lei kg. Dacă oamenii nu vor neapărat tort, atunci magazinele se întrec în a oferi prăjituri de toate soiurile, cu tot felul de umpluturi sau glazuri, care costă între 20 şi 40 lei kg. Dacă însă vreţi să vă impresionaţi oaspeţii cu bomboane belgiene, de exemplu, atunci ar trebui să fiţi pregătiţi să scoateţi din buzunar în jur de 70 de lei pe kg. Dacă la toate astea mai puneţi pe masă şi fructe, atunci ar mai trebui să cheltuiţi pe portocale - în jur de 4 lei/kg, pe clementine, la fel, pe struguri 8 lei/kg, pe kiwi 5 lei/kg, pe pere 5 - 7 lei/kg, pe mere 3 lei/kg.

Evident, toate aceste bunătăţi trebuie stropite cu ceva pentru a aluneca mai bine. Din fericire, şi la acest capitol magazinele sunt mai mult decât aprovizionate. Astfel, brăilenii pot găsi vin începând cu 4 lei litrul, până la 100 de lei sticla. Preţul la gin este între 27 de lei şi 35 lei, pentru whiskey se mai scot din buzunar încă 50 - 80 de lei, un bax de doze de bere este între 12 - 20 de lei, sucul se găseşte în general de la 4 lei sticla de doi litri, iar apa de la 2 lei sticla. Aşadar, cumulat, cu aproximaţie, o masă de Revelion organizată acasă, pentru 4 persoane, îmbelşugată, dar fără fiţe, ar costa cel puţin 450 de lei (4,5 milioane de lei vechi).

Secretul mesei de Revelion - decoraţiunile

Nu trebuie, însă, să uităm că abundenţa de bucate nu înseamnă neapărat şi o masă reuşită. Şi modul în care împodobim masa în această noapte specială contează. Astfel, dacă o veţi împodobi cu elemente naturale - crenguţe de brad, fructe şi accesorii festive - lumânări, globuleţe, fundiţe, beteală, invitaţii voştri vor avea parte de un decor elegant şi delicat. Pentru a reuşi însă, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi. Decoraţi masa cu accesorii care să poarte culorile sărbătorilor de iarnă. Alegeţi tonuri de roşu, verde, albastru, auriu şi argintiu şi nu uitaţi să faceţi combinaţii. Asezaţi crenguţe naturale de brad de jur împrejurul farfuriilor, iar, la final, plasaţi câte un globuleţ ornamental şi câte un pahar de vin în dreptul fiecărui tacâm. Dacă nu vreţi globuleţe, prindeţi bucăţi de beteală de marginile feţei de masă şi efectul va fi pe măsură. Dacă vreţi ca mesenii să fie întâmpinaţi aşa cum se cuvine, plasaţi în centrul mesei o fructieră încărcată cu banane, portocale, mandarine, kiwi, mere. Vor constitui o gustare uşoară pentru invitaţi şi, totodată, un excelent punct focal al mesei. Lumânările plasate în sfeşnice de argint sunt, de asemenea, accesorii care nu au voie să lipsească de pe masa de Revelion, ele creând intimitatea necesară reîntâlnirii cu cei dragi. În plus, vor face ca totul să arate perfect şi să strălucească impecabil.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro