Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Retragerea trupelor străine a mărit numărul victimelor în Afganistan

Peste 11.000 de civili au fost ucişi sau răniţi în conflictul din Afganistan în 2015, în creştere cu 4% faţă de anul precedent, conform raportului anual prezentat duminică de reprezentantul special al Naţiunilor Unite, Nicholas Haysom, care a denunţat un bilanţ „inacceptabil", cel mai grav din 2009. Din totalul de 11.000 de civili ucişi sau răniţi, numărul celor care şi-au pierdut viaţa a fost de 3.545. Un sfert dintre victime au fost copii, o creştere cu 14% faţă de 2014, iar 10% femei, o creştere cu 37%.
Luptele şi atentatele în zonele populate au fost principalele cauze ale decesului civililor, raportul citând mai ales atacurile talibanilor în centrele urbane, în special scurta luare sub control a oraşului Kunduz în septembrie-octombrie 2015.
Talibanii şi-au înmulţit atentatele şi ofensivele militare în ultimele luni, în contextul în care armata şi poliţia afgane nu mai pot conta pe sprijinul crucial al trupelor străine ale NATO pe teren, după încheierea misiunii de luptă a Alianţei în decembrie 2014.

 
Categorie articol: 

Comentarii