Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Republica Moldova, amenintata de alte inundatii ca urmare a deschiderii unui baraj ucrainean

Republica Moldova se pregateste sa infrunte o viitura dupa ce Ucraina a anuntat ca a deschis canalele de evacuare de la barajul Novodnestrovsk, in incercarea de a evita inundarea unor localitati din vestul tarii, relateaza Deutsche Welle in editia electronica.
Barajul de la Dubasari risca sa fie distrus dupa ce, noaptea trecuta, a fost fortat de doua viituri puternice pe Nistru, echipele moldovene de interventie si armata, fiind nevoite sa evacueze in toiul noptii aproape 2.000 de persoane din locuintele inundate.
Nivelul riului Nistru a crescut in ultimele trei zile cu noua metri ajungind la 80 de centimetri de limita barajului. Ucraina a anuntat, cu citeva ore in urma, ca a deschis toate canalele de evacuare de la barajul Novodnestrovsk, valul de apa care se indreapta spre R. Moldova urmind sa loveasca digul marti, la ora 22.00, amenintind citeva zeci de localitati.
Autoritatile moldovene s-au mobilizat apelind inclusiv la ajutorul voluntarilor, iar administratia separatista de la Tiraspol a declarat stare de urgenta, din regiune urmind a fi evacuati aproape 50.000 de locuitori.
Orasul Chisinau se afla la mai putin de 20 de kilometri de regiunile amenintate de dezastru in urmatoarele 60 de ore. Orasul risca sa ramina in orice moment fara apa daca va fi inundata statia de pompare de la Vadul lui Voda, localitate afectata de viitura de noaptea trecuta.
Nivelul apei creste vizibil si in rezervorul de la Costesti, care ameninta localitatile din lunca Prutului si al carui debit ar putea sa atinga cote record de aproape 4.000 de metri cubi pe secunda si unde populatia din zonele de risc a fost deja evacuata.
Potrivit presei, autoritatile moldovene au decis deversarea apelor din rezervorul de la Dubasari si Costesti, pentru a diminua forta viiturii, dar necunoscind pentru moment consecintele acestor deversari, in conditiile in care multe localitati situate pe malurile riurilor Prut si Nistru deja sint inundate.
Valoarea pagubelor inregistrate pina acum nu se cunoaste inca.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii