Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reprezentanţii cluburilor brăilene salută Ordonanţa de Guvern care vine în sprijinul sportului românesc

• aceasta prevede că fiecare sportiv şi antrenor poate fi plătit de stat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut • preşedintele clubului HC Dunărea, George Caranica, salută această decizie dar aşteaptă lămuriri privind aplicarea ei • conducerea Daciei Unirea a trimis jucătorii acasă, dar îşi întăreşte lotul • nigerianul Ovye Monday Shedrack, fundaş central, de 29 de ani, fost campion al Moldovei cu Milsami Orhei, a semnat cu formaţia pregătită de Florentin Petre • Cosmin Necoară şi Bănel Nicoliţă consideră măsura binevenită

 

La fel ca şi celelalte domenii de activitate şi sportul românesc va fi ajutat de Guvern. Mai precis de acest ajutor financiar vor beneficia cluburile care au sportivi ce primesc salarii. La acest capitol intră, la propunerea Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN) şi contractele de activitate sportivă. Astfel, în urma unei Ordonanţe de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 sportul românesc va fi sprijinit.

Conform acestei ordonanţe fiecare sportiv sau antrenor va fi plătit de stat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

O măsură considerată benefică de către conducătorii cluburilor brăilene care pot beneficia de această ordonanţă.

“Am auzit despre această Ordonanţă care vine în sprijinul sportului. O să studiem conţinutul acesteia să vedem ce documente se întocmesc. Normal ar fi ca şi federaţiile să fie avizate şi să ne ofere detalii. Orice formă de sprijin financiar pentru sportul de performanţă este binevenită în acest context în care ne aflăm noi acum”, ne-a declarat George Caranica, preşedintele clubului HC Dunărea Brăila.

 

O măsură foarte bună spun reprezentanţii echipelor din Liga a III-a

 

“Este o măsură foarte bună care vine într-un moment critic. Noi lucrăm cu contracte de activitate sportivă. Deci aşteptăm lămuriri de la Federaţia Română de Fotbal, să vedem cum se pun în aplicare deciziile cuprinse în această ordonanţă”, ne-a declarat telefonic Florentin Petre, antrenorul principal al Daciei Unirea.

Tot cu acest prilej sursa citată ne-a informat că jucătorii Daciei Unirea au intrat în vacanţă şi că toţi, cu doar două excepţii, au plecat la familiile lor. Excepţiile sunt Sebastiano Cosentino şi noul jucător transferat de clubul brăilean de fotbal, nigerianul Ovye Monday Shedrack, fundaş central de 29 de ani, fost campion al Moldovei cu Milsami Orhei.

“Toţi jucătorii au plecat la casele lor mai puţin italianul Cosentino, care consideră că la Brăila situaţia este mai bună decât cea din Italia şi noul sosit, nigerianul Shedrack. Acesta este căsătorit cu o fată din Republica Moldova şi de asemenea doreşte să stea la Brăila”, ne-a mai spus Florentin Petre.

De miercuri toţi jucătorii echipei Viitorul Ianca au intrat în vacanţă forţată. Vestea care a venit joi dimineaţă mai atenuează din efectele acestei situaţii dificile prin care trece sportul brăilean.

“Ştiu că s-a emis această ordonanţă, acum aşteptăm detalii privind aplicarea ei în plan fotbalistic. Referitor la antrenamente, acestea au fost sistate după ce am primit o recomandare în acest sens de la FRF. Am înţeles că acum se lucrează în comisii la modul în care se va continua acest campionat”, a punctat Cosmin Necoară, directorul sportiv al clubului Viitorul Ianca.

Bănel Nicoliţă şi-a trimis jucătorii acasă: “Noi începem antrenamentele în funcţie de starea de urgenţă. Referitor la ordonanţa de Guvern consider că este o măsură care vine în sprijinul sportului şi în mod special al fotbalului. Acum aşteptăm să vedem şi modalitatea prin care aceasta va fi pusă în aplicare”, a spus fostul internaţional stelist.

 

Cum arată textul de lege:

 

 

Art. XI. – (1) Pe perioada stării de urgenţă instituită prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, respectiv a contractului de activitate sportivă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, respectiv persoanele prevăzute la art. 67, alin (1) lit a)-c) din Legea 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului, cu modificările şi completările ulterioare, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, respectiv din 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. 4125 lei, banii suportaţi de stat pentru fiecare sportiv care n-are salariu mai mare de 5500 lei lunar. Fiecare sportiv, indiferent de disciplină, va primi 75 la sută din salariu. Salariile sunt însă plafonate la 5500 lei, din care se va primi 4125 lei, echilvalentul a 800 de euro.
Categorie articol: 

Comentarii