Mergi la conţinutul principal

Reparaţiile de la teatru se lungesc până la Sfântu Aşteaptă

Ca multe alte proiecte realizate pe bani europeni la Brăila, reabilitarea Teatrului "Maria Filotti" a depăşit cu mult termenul iniţial, intrând în prelungire de contract, apoi într-o prelungire a prelungirii, ce pare fără de sfârşit. În prezent, se bate pasul pe loc, pentru că lucrările ajunse în stadiul refacerii cupolei acoperişului nu pot înainta din cauza unor probleme ce ţin de proiectare.
Reamintim că proiectul a demarat în februarie 2014 şi avea ca termen de finalizare 18 luni, deci ar fi trebuit încheiat undeva în luna august a anului 2015. Evident că nu s-a întâmplat aşa, iar scuza oferită de autorităţile locale a fost legată de o încurcătură apărută la alegerea tablei cu care trebuia învelit acoperişul. Astfel, proiectantul ar fi prevăzut tablă de cupru, fapt considerat inacceptabil de către specialiştii Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional Brăila. Motivul? O clădire monument istoric trebuie reabilitată folosindu-se materialele iniţiale. Astfel, pentru că tablă zincată a fost pe acoperiş la începutul secolului trecut, tot tablă zincată trebuia utilizată şi la actuala reabilitare. De aici a pornit o întreagă birocraţie, reluându-se procedurile pentru achiziţionarea tablei corespunzătoare şi organizându-se altă licitaţie, pentru contractarea unei firme specializate în reparaţii acoperişuri. Din august 2015, termenul de finalizare a fost mutat în decembrie 2015, însă şi acesta a fost depăşit. După cum se ştie, tradiţionalul festival de teatru organizat la Brăila nu s-a mai putut ţine în decembrie anul trecut, tocmai din cauza întârzierilor din proiectul de reabilitare a clădirii, întârzieri ce ţineau nu doar de acoperiş, ci şi de refacerea sistemului de protecţie la incendii.

Nici primarul nu mai ştie ce să declare

În disperare de cauză, prin luna februarie a acestui an, primarul Aurel Simionescu declara că, mai mult ca sigur, lucrările derulate la teatru vor fi gata până cel târziu la sfârşitul lunii martie. Iată că a trecut şi data de 31 martie, suntem deja pe 6 aprilie, iar şantierul de la teatru încă e departe de finalizare.
Conducerea firmei care a câştigat licitaţia organizată în vara anului trecut, pentru învelirea acoperişului teatrului, "Acopero Serv" SRL Bucureşti, ne-a declarat, în urmă cu câteva zile, că a finalizat lucrarea în proporţie de 75%, însă a trebuit să se oprească. "Am primit un ordin de încetare a lucrărilor, de la Primărie. Nu mai putem înainta până când nu este consolidată cupola acoperişului. Nu ştim exact cât va dura această operaţiune, probabil patru săptămâni", ne-a declarat Ionuţ Gogeneaţă, directorul tehnic al "Acopero Serv".
Refacerea cupolei va fi executată de "Concivia" SA Brăila, firma care s-a ocupat de la bun început de proiectul de reabilitare a Teatrului "Maria Filotti". Am încercat să aflăm de la conducerea "Concivia" de ce se ocupă abia acum de cupola acoperişului şi, în general, de ce a fost depăşit atât de mult termenul iniţial de finalizare a proiectului general, prevăzut pentru luna august a anului trecut. "Termenul a fost depăşit deoarece constructorul nu a primit de la proiectant, în timp util, dispoziţiile de şantier cu soluţiile tehnice de execuţie la: confecţie metalică cupolă; automatizări sistem ventilaţie; amplasare hidranţi exteriori", ne-a declarat Petrică Dumitraşcu, directorul economic al "Concivia" SA.
Am încercat, aşadar, să obţinem un punct de vedere şi de la proiectantul care a întârziat să trimită respectivele soluţii tehnice. De la Direcţia de Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila ni s-a adus la cunoştinţă că în reabilitarea Teatrului "Maria Filotti" sunt implicate două firme de proiectare, ambele din Bucureşti: "Polarh", ce s-a ocupat de detaliile legate de arhitectura clădirii, şi "Nox" SRL. Un reprezentant al firmei "Nox", pe care l-am contactat telefonic, a refuzat să ne ofere un punct de vedere legat de situaţia proiectului derulat la teatrul brăilean, limitându-se la a ne spune doar că "astfel de detalii puteţi primi de la beneficiarul investiţiei, respectiv Primăria Brăila"!
În momentul de faţă, nici primarul Aurel Simionescu nu se mai hazardează să avanseze un termen de finalizare a şantierului de la teatru. "Urmează să mai avem o întâlnire, la care să participe atât constructorul cât şi proiectantul, pentru a se stabili anumite detalii legate de refacerea cupolei. Mai trebuie făcute nişte măsurători, apoi dată o soluţie de către proiectant. Abia după ce se vor stabili aceste amănunte, am putea avansa o dată până la care se vor termina lucrările", ne-a declarat, ieri, Simionescu.
Cum rămâne cu obligaţia de a returna banii primiţi de la Uniunea Europeană, din cauza acestor depăşiri repetate a termenelor fixate pentru finalizarea proiectului? La această întrebare nici autorităţile locale nu par să mai aibă un răspuns concret!
După cum v-am mai informat, teatrul a intrat în reabilitare în luna februarie 2014, iar proiectul a vizat mai multe aspecte, de la consolidarea structurii de rezistenţă a imobilului, până la refacerea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice. S-au luat în calcul repararea acoperişului, reabilitarea cupolei, schimbarea tapetului de pe pereţii sălii mari, înlocuirea podelei scenei şi multe alte aspecte.
Contractul de reabilitare a clădirii Teatrului "Maria Filotti" a fost câştigat, în urma licitaţiei derulate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de firma brăileană "Concivia" SA, având ca subcontractori firmele brăilene "Pancronex" şi "LEN Co Electronic" SRL. Potrivit datelor oferite de Primărie la momentul începerii lucrărilor, valoarea contractului este de 15,6 milioane de lei, din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţie de la bugetul local. Şantierul ar trebui să fie închis în luna decembrie a acestui an.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro