Mergi la conţinutul principal

Renaşterea staţiunii Lacu Sărat - în faza «cine dă mai mult»

După decenii în care au ignorat-o aproape complet, autorităţile brăilene au realizat faptul că Staţiunea Lacu Sărat nu mai e nici pe departe ce a fost odată. "Ne facem de râs, cine vine în staţiunea asta numai staţiune nu vede! A mai rămas doar tăbliţa de la intrare cu Lacu Sărat", a declarat recent, în stilul caracteristic, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta a ţinut să menţioneze faptul că pentru a schimba lucrurile, Consiliul Judeţean este dispus să aloce 1,5 milioane de lei din bugetul pe anul în curs, cu condiţia ca Primăria Brăila şi Primăria Chiscani să contribuie la rândul lor cu bani pentru investiţii în acest obiectiv. "Pentru Lacu Sărat am alocat 15 miliarde de lei vechi, dar putem să dăm şi mai mult. Condiţia e să dăm noi 15, să dea 15 sau mai mult şi Primăria Municipiului Brăila, să dea şi Consiliul Local Chiscani, ca să începem odată treaba acolo", a declarat Stancu. 

Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, s-a arătat, la rândul său, dispus să aloce bani pentru acest obiectiv, în ideea accesării unui proiect cu fonduri europene. "Noi dorim să punem nişte bani, în ideea în care staţiunea ca atare să poată fi promovată pe un proiect de finanţare, fiindcă doar banii puşi de fiecare administraţie, cu certitudine nu vor fi suficienţi pentru ceea ce este nevoie acolo. Discuţia noastră este să accesăm un proiect pe Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Brăila - Chiscani, care să vizeze Staţiunea Lacu Sărat şi nu numai. Pentru că avem şi Lacul Sărat numărul 2, care trebuie şi el amenajat, deoarece de acolo intră apă în lacul 1. Staţiunea ca atare înseamnă, aşadar, un areal mai mare", a spus Simionescu. Primarul Brăilei a precizat că în momentul de faţă, Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu" Bucureşti lucrează la un studiu referitor la amenajarea optimă a staţiunii, funcţie şi de situaţia proprietăţilor din jurul celor două lacuri sărate. "Dacă vom reuşi să accesăm un fond european, atunci vom putea face investiţii majore. Dacă discutăm doar despre bani alocaţi de la bugetele locale, vom reuşi doar să refacem un pic infrastructura, alei, bănci, pubele, ca să dăm staţiunii un aspect civilizat. Pasul pe care ni-l dorim este accesarea unui proiect european, cu care să acoperim staţiunea în ansamblul ei. Cât priveşte suma cu care va contribui Primăria Brăila, nu ştiu exact dacă va fi tot de 15 miliarde de lei vechi, ca la Consiliul Judeţean, probabil va fi o sumă mai mică", a declarat primarul Simionescu.
În ceea ce-l priveşte pe Ion Crăciun, primarul Chiscaniului, acesta a declarat că din bugetul comunei sale ar putea aloca circa 150.000 lei (1,5 miliarde lei vechi n.n.), dar doar ca parte a unei cofinanţări pentru un proiect european. "Dacă Consiliul Judeţean şi Primăria Brăila spun că vor contribui cu 15 miliarde, atunci dăm şi noi 10%, adică 1,5 miliarde cofinanţare pentru proiecte legate de staţiunea Lacu Sărat. Mai mult nu putem da, fiindcă, oricum, banii aceştia îi luăm de la bugetul local al comunei Chiscani, nu din taxele şi impozitele plătite de agenţii economici din staţiune. Primăria Chiscani nu încasează niciun impozit din staţiune, cu toate că aceasta se află pe teritoriul nostru administrativ, dar chiar şi aşa vrem să contribuim, ca să mişcăm lucrurile în direcţia cea bună", ne-a declarat primarul Crăciun.
După cum se ştie, în ultimii 20 de ani, atât Primăria Brăila cât şi Primăria Chiscani au revendicat dreptul de administrare a Staţiunii Lacu Sărat, pe fondul unei situaţii cadastrale neclare, care nu stabileşte cu certitudine pe raza cărei unităţi administrativ-teritoriale se află acest obiectiv. Din cauza disputei dintre cele două primării nu s-au putut accesa fonduri europene pentru realizarea de investiţii în staţiune. Pentru a se depăşi acest inconvenient, anul trecut s-a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Brăila - Chiscani, în care parteneri sunt Primăria Brăila, Consiliul Local Chiscani şi Consiliul Judeţean Brăila. Rămâne de văzut ce proiecte va reuşi să ducă la bun sfârşit respectiva asociaţie şi cât de repede vor fi implementate acestea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro