Mergi la conţinutul principal

Remedii pentru tulburarile digestive „de vara”

Pentru o vacanta, chiar si pentru o vara fara tulburari digestive va punem la dispozitie remedii potrivite oricarei situatii. De la tulburari de tranzit, indigestie sau toxiinfectii la balonare si senzatie de arsura, remediile sunt la indemana si eficiente.

Odata cu venirea anotimpului cald apar o serie de probleme digestive (tulburari de tranzit: diaree/constipatie, indigestii, toxiinfectii alimentare). Factorii declansatori sunt reprezentati de temperaturile ridicate, care favorizeaza inmultirea microorganismelor patogene (in mediul exterior si pe alimente), pastrarea alimentelor in conditii necorespunzatoare de temperatura si prepararea lor in conditii improprii, consumul de apa din surse nesigure, concediile cu deplasarea in zone cu alt tip de mancare decat cea cu care este obisnuit sistemul nostru digestiv.

Ajutor pentru indigestie

Indigestiase manifesta prin balonare (meteorism), senzatie de greata, arsuri, colici abdominale. Pentru tratarea acesteia se pot utiliza plante care ajuta absorbtia gazelor si calmarea durerilor: fenicul, roinita, musetel, menta, chimen, cimbru, busuioc, frunze de rozmarin – sub forma de ceai neindulcit, doua-trei cani/zi; tinctura (30-40 de picaturi, de doua-trei ori/zi, dizolvate in apa sau ceai); capsule.

Solutii pentru imbunatatirea digestiei

Turmericul – pulbere sau capsule – are actiune deosebit de benefica in caz de indigestie, imbunatateste digestia si functia hepatica. Ghimbirul calmeaza arsurile gastrice, senzatia de greata si voma. Se consuma sub forma de ceai preparat din radacina rasa de ghimbir sau pulbere adaugata in limonada. Pentru imbunatatirea digestiei pot fi utilizate si capsulele ce contin enzime digestive (extrase din bila bovina sau de natura vegetala, precum bromelaina si papaina). Carbunele medicinal are actiune carminativa, absoarbe gazele si toxinele, imbunatateste digestia.

Remedii pentru diaree si constipatie

Tulburarile de tranzit apar in special in conditiile deplasarii in alte regiuni, cu ocazia concediilor, asa-zisa diaree sau constipatie a calatorului. In ambele situatii se pot utiliza cu succes probioticele, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal si echilibrarea florei intestinale saprofite. In caz de diaree, se pot utiliza urmatoarele plante: menta, musetel, cretisoara, coada-soricelului, afine, scoarta de salcie – de obicei in amestec, doua-trei cani/zi de ceai neindulcit. Pudra de roscove este deosebit de utila in caz de diaree la copii. In caz de constipatie, puteti utiliza socul, sub forma de ceai sau tinctura; aloe, suc sau capsule; ceai din scoarta de crusin, radacina de lemn-dulce, frunze de senna.

Beneficiile ceaiului de menta

Toxiinfectia alimentara

Mai departe pe farmaciata.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro