Mergi la conţinutul principal

Regulile pentru deschiderea școlilor din 8 februarie

​​* masca este obligatorie pentru profesori și elevi, cu excepția copiilor de grădiniță, iar între bănci trebuie să existe o distanță de minim 1 metru * elevii sau profesorii cu boli cronice pot opta să facă în continuare ore online * atunci când un elev prezintă simptome specifice infecției cu virusul SARS-CoV-2 se pot face teste rapide la cabinetele școlare, dar numai cu acordul scris al părinților

 

Elevii brăileni se întorc la școală din semestrul al doilea, care începe luni, 8 februarie. Conform unei centralizări făcute de Ministerul Educației, aproape toate localitățile din Brăila se află în scenariul verde, adică rata de infectare este sub 1 la mia de locuitori. Doar patru localități s-ar afla în scenariul galben – Siliștea, Zăvoaia, Gemenele și Jîrlău, iar în aceste cazuri la școală vor veni fizic preșcolarii, elevii din clasele primare și elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, în timp ce restul claselor vor face ore online. Contactat de redactorii ”Obiectiv”, inspectorul școlar general Cătălin Canciu ne-a declarat că directorii de școli lucrează să pună la punct toate detalii pentru începerea școlii în condiții de siguranță. Totuși, acesta a precizat că e posibil să fie mai multe școli în scenariul galben, fiind vorba de unități de învățământ din județ.

”În principiu, aproape toată lumea va veni la școală de luni. Legat de măsurile de protecție, școlile s-au organizat în mare parte. M-am întâlnit (n.r. – vineri) la ședință online cu directorii și nu mi-au spus nimic din ceea ce n-am putea face. Colectăm toate hotărârile de Consilii de administrație după care vom transmite către DSP Brăila și apoi se va hotărî în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență scenariul privind deschiderea școlilor. Dar eu am discutat deja la Prefectură. Un aspect este că e posibil să fie mai multe școli în scenariul galben. Spre exemplu, la Stăncuța, sunt două școli în două localități: una la Stăncuța, una în Cuza Vodă. Stăncuța e în verde, Cuza Vordă e în galben, iar ordinul spune că scenariul se stabilește la nivelul localității, nu la nivelul UAT. și am transmis la minister acest lucru și a rămas că vom primi un răspuns. Dar, în principiu, majoritatea școlilor se deschid”, ne-a declarat prof. Cătălin Canciu, inspectorul școlar general.

 

Purtarea măștii pe parcursul orelor și distanță de 1 metru între bănci

Întoarcerea la școală presupune și respectarea unor măsuri de prevenire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, așa cum au fost acestea stabilite prin ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației. Astfel, ordinul prevede că școlile trebuie să organizeze circuite separate de intrare/ieșire, la intrarea în școală, în clase și pe coridoare trebuie să existe dispensare cu dezifectant, iar băncile trebuiesc amenajate astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de minim 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de minim 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi. Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, în timpul pauzelor și la finalul zilei. Se recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi. Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior și exterior. Masca nu este obligatorie pentru preșcolari.

De asemenea, ordinul mai prevede ca la grupurile sanitare să existe în permanență dezinfectant și prosoapte de hârtie.

 

Când se suspendă cursurile?

Dacă în septembrie 2020, atunci când s-au reluat prima data cursurile în format fizic, cursurile unei clase se suspendau atunci când se depista un caz de Covid, iar școlile se închideau atunci când apăreau trei cazuri, acum lucrurile s-au schimbat. Orele de curs în format fizic se suspendă pentru 14 zile doar la clasa în care a aparut un caz de infectare cu SARS-COV2, în cazul grădinițelor și claselor primare. în situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă. Pentru gimnaziu și liceu, cursurile se suspendă când apar două cazuri.

La apariția cazurilor în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, în urma anchetei epidemiologice se va stabili dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ.

 

Elevii vor putea fi testați

Acesta este o noutate introdusă prin ordinul comun al celor două ministere. în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare, iar elevii pot fi testați cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Pentru testare este nevoie însă de acordul părintelui, în cazul minorilor.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Pot fi testați cu teste antigen rapide și cadrele didactice și alți angajați ai unității școlare care prezintă simptome specific SARS-CoV-2 în timpul orelor de curs.

Inspectorul școlar general Cătălin Canciu ne-a declarat că a avut o discuție cu viceprimarul Doinița Ciocan și Primăria poate asigura aceste teste pentru cabinetele școlare, dacă va fi cazul.

Revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate și au absentat de la școală minimum trei zile se va realiza obligatoriu în baza unei adeverințe medicale care să precizeze diagnosticul.

 

Ce se întâmplă cu elevii și profesorii care nu pot participa la cursurile fizice?

Ordinul comun speficică și care sunt variantele pentru cei care nu pot participa la orele fizice, din diverse motive. Astfel, personalul didactic aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. în acest caz, conducerea școlii va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor.

Preșcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, precum și cei care locuiesc cu o persoană aflată în grupa de risc, pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Pentru aceste două categorii, directorii de școli vor trebui să identifice soluții pentru asigurarea procesului educațional online. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro