Mergi la conţinutul principal

Reguli stricte pentru revenirea elevilor la școală în perioada 2-12 iunie

* în acea perioadă,  elevii din ani terminali pot veni la școală pentru a se pregăti pentru examenele naționale * conform unui ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, la intrarea în unitatea de învățământ se va măsura temperatura copiilor și profesorilor, iar cei care au peste 37 grade C nu vor fi lăsați să participe la activități * vor fi maximum 10 elevi în clasă, la câte 2 metri distanță unii de alții în bănci, și se va purta mască pe toată perioada activităților

 

 

Elevii din clasa a VIII-a și a XII-a sunt așteptați la școală în perioada 2-15 iunie în vederea pregătirii pentru examenele naționale. Pentru a limita răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au elaborate un ordin comun care stabilește ce reguli trebuie respectate de elevi, profesori și managerii școlilor, atât pentru perioada menționată, cât și pentru perioada desfășurării examenelor.

Astfel, potrivit ordinului, în sălile de clasă orele se vor desfășura cu maximum 10 elevi, situația la circa 2 metri distanță unii față de alții. Masca trebuie purtată pe tot parcursul programului. În cele două săptămâni de cursuri durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de 3 ore pentru elevii de liceu și 2 ore pentru cei de gimnaziu. În situația în care elevii vor fi împărțiți în două schimburi, între acestea va fi prevăzut un interval de două ore pentru dezinfectare și igienizare. Pauzele vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacționeze fizic.

Documentul mai prevede ca la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu trebuie să depășească 37 °C) de către cadrul medical care va asigura asistența medicală pentru întreaga durata a desfășurării activităților. În situația în care un elev sau un angajat al școlii prezintă simptome sau există suspiciunea că starea ta de sănătate este precară, nu i se va permite accesul în unitatea de învățământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a unui tratament.

Trebuie precizat că participarea elevilor la activitățile de pregătire va fi decisă de părinții acestora după evaluarea încadrării în grupele de risc a copiilor sau membrilor familiilo - persoane care suferă de afecțiuni cronice sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Cei care au acasă rude în vârstă sau care suferă de diverse boli vor beneficia de o formă de pregătire alternativă online sau li se vor asigura resurse educaționale necesare.

Ordinul mai spune că elevii vor fi însoțiți de către un cadru didactic de la accesului în unitatea de învățământ până în sala de clasă și apoi, după finalizarea activităților, vor fi conduși până la ieșire. Acest parcurs din curtea școlii până la intrarea în clasă se va realiza pe un traseu bine delimitat și semnalizat, cu respectarea regulilor de distanțare fizică.

La intrarea în școală vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție – covorașe dezinfectante, măști de protecție, dezinfectanți pentru mâini etc. și tot școala va asigura săpun, prosoape de hârtie, dispensoare cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate permanent. De asemenea, coridoarele, cancelaria, grupurile sanitare și sălile de clasă vor fi dezinfectate între schimburi, dacă este cazul, și la finalul programului.

Mai trebuie spus că ordinul comun stabilește că un medic sau o asistentă va fi la intrarea în școală în permanență, pe toată durata activităților.

Întrebat de redactorii ”Obiectiv” dacă există personal medical pentru toate unitățile de învățământ din Brăila, inspectorul școlar general, prof. Viorel Botea, ne-a delcarat că în municipiu există medici sau asistenți medicali pentru fiecare școală, iar în județ școlile vor fi ajutate de Direcția de Sănătate Publică Brăila. De asemenea, șeful ISJ Brăila ne-a precizat că școlile brăilene deja s-au apucat de pregătiri pentru a putea primi elevii și profesorii în condiții de siguranță.

”Noi știam de săptămâna trecută în mare despre ce este vorba și am început deja pregătirile. Imediat după ce am primit ordinal am făcut ședință cu directorii, am prelucrat acest ordin și am solicitat conducerii școlilor să îndeplinească întocmai condițiile din ordin. Nu avem niciun fel de dificultăți. Măștile și tabletele, în principiu, vor fi asigurate de minister, iar restul de materiale pentru dezinfectare și igienizare vor fi asigurate de către autoritățile locale”, ne-a declarat inspectorul școlar general.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro