Mergi la conţinutul principal

Reguli stricte pentru minorii care calatoresc in strainatate

Ridicarea restrictiilor in ceea ce priveste calatoriile romanilor in spatiul european a produs mai multe confuzii in ceea ce priveste modul in care calatoresc minorii in strainatate. In acest sens, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila informeaza brailenii interesati asupra faptului ca Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare nu aduce modificari in ceea ce priveste circulatia minorilor romani in strainatate. O alta situatie este aceea in care unul dintre parinti a decedat. Copiii care nu au implinit virsta de 14 ani pot iesi din Romania numai daca sint insotiti de ambii parinti, de unul dintre parinti, daca acesta prezinta o declaratie a celuilalt din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, dar si perioada de vizita, de unul dintre parinti daca acesta face dovada ca i-a fost incredintat prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. Celalalt parinte poate merge cu copilul in strainatate daca face dovada decesului celuilalt parinte.
O alta persoana fizica majora poate insoti copilul numai daca prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul din care sa reiasa acordul acestora in legatura cu efectuarea calatoriei. Singura exceptie de la aceste prevederi, in sensul ca este permisa calatoria fara acordul parintilor, o constituie cazul in care persoana insotitoare argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu e posibil pe teritoriul Romaniei sau ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens.

Cine poate fi insotitorul copilului

Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate sa desfasoare activitati de transport international de persoane. "Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau, dupa caz, declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens. Exceptia o constituie cazul in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cind este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului. Declaratiile trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei si trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni: scopul deplasarii, ruta urmata pina in statul de destinatie,
indicarea situatiei in care minorul urmeaza sa ramina in statul de destinatie. In acest caz trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul", se precizeaza intr-un comunicat al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila.
Eliberarea de pasapoarte pentru minori se face la cererea ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, a reprezentantului legal sau la cererea acestuia, daca minorul a implinit virsta de 14 ani. In situatia in care minorul urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in pericol, autoritatile competente vor elibera pasaportul chiar daca exista numai acordul unuia dintre parinti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro