Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reguli noi pentru achiziţionarea locuinţelor ANL

* tot astăzi, se va lua o decizie în privinţa preţului de vânzare a acestor locuinţe, propus de către minister * astfel, pentru o garsonieră, valoarea propusă este de 19.140 euro, pentru un apartament de două camere, 26.950 euro, iar pentru trei camere, 36.014 euro, din care se va scădea valoarea de amortizare

Guvernul decide astăzi care va fi valoarea de achiziţionare a locuinţelor ANL. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a elaborat un proiect de lege prin care vor fi modificate criteriile pentru cei care doresc să achiziţioneze locuinţe ANL, prin acest act normativ urmând a fi stabilite şi preţurile de vânzare ale acestor locuinţe. Preţurile propuse sunt: pentru o garsonieră, 19.140 euro, pentru un apartament de două camere, 26.950 euro, iar pentru trei camere, 36.014 euro, din care se va scădea valoarea de amortizare.
Printre criteriile pe care ministerul doreşte să le modifice se numără şi reducerea termenului în care chiriaşul poate cumpăra locuinţa, de la trei ani la un an. Totodată, se doreşte şi eliminarea reglementării prin care, la momentul actual, chiriaşii nu trebuie să aibă un salariu pe familie mai mare decât dublul venitului mediu brut pe economie.
În ce priveşte preţurile la care locuinţele ANL se vor vinde către chiriaşi, acestea vor fi compuse din valoarea de înlocuire, din care se va scădea valoarea de amortizare. Valoarea de înlocuire se stabileşte în fiecare an în funcţie de preţul de construcţie şi preţul de vânzare a apartamentelor din ultimul semestru al anului precedent. Valoarea de amortizare se calculează ţinând cont de durata de viaţă a unui apartament, estimată la 50 de ani. Astfel se împarte valoarea de înlocuire a apartamentului la 50 şi se obţine valoarea anuală de amortizare.
Conform datelor furnizate de minister, pentru o garsonieră, valoarea de înlocuire este de 19.140 euro, pentru un apartament de două camere aceasta se ridică la 26.950 euro, iar pentru trei camere la 36.014 euro. În acelaşi timp, suprafaţa unei garsoniere ANL este de 40-50 metri pătraţi, un apartament de două camere are 57-58 metri pătraţi suprafaţă utilă, iar unul de trei camere are o suprafaţă cuprinsă între 67-70 metri pătraţi. Din aceste evaluări se scade valoarea de amortizare, care reprezintă câteva procente din sumă şi se obţine preţul de vânzare al apartamentului. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului speră să vândă 20.000 de locuinţe ANL, pe care să obţină aproximativ 500 milioane euro. Cei care cumpără locuinţele ANL le pot vinde după minimum cinci ani de la achiziţionare.
Precizăm că, în perioada 2001 - 2009, în Brăila s-au construit 504 locuinţe pentru tineri în regim ANL, iar în 2009 încă 120, prea puţine însă faţă de numărul copleşitor de cereri - aproximativ 4.500. În viitorul apropiat se vor mai construi încă 2 blocuri în cartierul Lacu Dulce, însumând astfel 88 de apartamente cu 2 camere, decomandate, în suprafaţă construită de 81 mp fiecare.
Categorie articol: 

Comentarii