Mergi la conţinutul principal

Regionalizarea - opinii pro şi contra


În cursul zilei de ieri, redactorii "Obiectiv Vocea-Brăilei" i-au contactat pe câţiva dintre politicienii brăileni pentru a afla opinia acestora privind stringenţa reconfigurării administrativ-teritoriale a României. Dincolo de speculaţii, orgolii politice sau teorii ale conspiraţiei, cei mai mulţi politicieni contactaţi au considerat ca fiind oportun un proiect de o asemenea anvergură.

O lovitură de graţie dată baronismului local

Constantin Dumitriu, liderul PDL Brăila, consideră reîmpărţirea administrativ-teritorială a României a fi o soluţie oportună, mai ales pentru faptul că, în variantă pedelistă, proiectul loveşte direct în cuiburile baronismului local. "Regionalizarea mi se pare mai mult decât oportună, iar când spun asta nu ţin cont de redesenarea hărţii conform USL-ului ori udemeriştilor. În opinia mea, nu va aduce decât lucruri pozitive României, pentru că birocratismul se va subţia şi mai ales pentru că foarte mulţi baroni locali vor dispărea", ne-a explicat Dumitriu, adăugând că zvonurile alarmise legate de schimbarea actelor în noua variantă administrativă sunt doar nişte "minciuni scoase pe canalele media de către opoziţie": "Oamenii nu ar trebui să se panicheze, deoarece în fiecare oraş al regiunii vor fi nişte birouri care se vor ocupa de aceste probleme cu documentele".

De asemenea, şeful PDL Brăila a ţinut să puncteze că această regionalizare reprezintă un demers care nu se va încheia imediat ce va fi aprobat, ci va fi un proces de lungă durată.

15reac1 Mihai Tudose, deputat PSD, preşedintele Comisiei Economice din Camera Deputaţilor: "Dacă în zona asta capitala va fi la Constanţa, cei 12 lei vin întâi acolo, Constanţa îşi va opri întâi 6 lei pentru ea şi apoi restul îi va împărţi după cum crede de cuviinţă" "Nu am nicio problemă cu ideea în sine"

Mihai Tudose, deputat PSD de Brăila, e de părere că un asemenea proiect este oportun, mai ales dacă la baza lui ar sta buna intenţie. Însă, totodată, social-democratul vede în modelul de reconfigurare administrativ-teritorială propus de PDL o mutare strict electorală. "Nu am nicio problemă cu ideea în sine. În schimb, dacă e făcută pentru scop electoral, nu mai sunt de aceeaşi părere. PDL, nemaistăpânind de mult administraţia locală şi anticipând dezastrul din 2012, încearcă această manevră, folosindu-se de necesitatea reformei administrative. Problema e că, până acum, ce au înţeles ei prin reformă a fost desfiinţare. Adică prin reforma în învăţământ au desfiinţat şcoli şi au desfiinţat dascăli, prin reforma în sănătate au desfiinţat spitale, dar i-au desfiinţat şi pe pacienţi, şi pe cei care asigură actul medical şi tot aşa. Mă tem că acum, cu reforma asta administrativă, se va aplica aceeaşi reţetă", ne-a explicat Tudose, adăugând că, păstrată în actuala formă pusă pe tapet de pedelişti, regionalizarea se prezintă drept o "idioţenie, menită să înlesnească accesul PDL la fondurile europene".

Mergând şi mai departe pe această linie a scepticismului, Mihai Tudose consideră că, odată create noile structuri, acestea nu vor face altceva decât să "dezechilibreze mai mult dezvoltarea României".

Raţionamentul expus de deputatul brăilean, în acest sens, ar fi următorul: "Dacă până acum, în zona Regiunii sud - est, în care sunt 6 judeţe, fiecare primea câte 2 lei pe care şi-i administra cum credea de cuviinţă, acum, dacă în zona asta capitala va fi la Constanţa, cei 12 lei vin întâi acolo, Constanţa îşi va opri întâi 6 lei pentru ea şi apoi restul îi va împărţi după cum crede de cuviinţă. Să fim sinceri, dacă ar fi capitala la Brăila şi noi am face la fel. Oricum, trăgând linie, ce fac acum Băsescu, Boc şi PDL se numeşte că, pentru a astupa o groapă, sapă alta mai mare. La final, am o întrebare retorică către brăilenii care au votat cu PDL ultima dată - cât de veseli vor fi ei să se ducă pentru orice act administrativ de care vor avea nevoie la Constanţa sau Galaţi şi dacă pentru asta au votat? ....", a mai comentat Mihai Tudose.

15reac2 Gheorghe Chiru, preşedinte PP Brăila:"Fie că ne place sau nu de Băsescu sau de Boc, această mutare nu o fac politic, ci, din punctul meu de vedere, o fac pentru a ne ridica la pretenţiile U.E" Viziunea USL, un proiect după chipul şi asemănarea lui Iliescu

Şeful PP Brăila, Gheorghe Chiru, consideră că reconfigurarea hărţii este un proiect de maximă importanţă şi necesitate, chiar dacă e "o chestiune ca o sabie cu două tăişuri, deoarece conţine unele necunoscute".

Principalul aspect pozitiv al regionalizării îl reprezintă, în opinia lui Chiru, faptul că se vor sparge, la vârful conducerii locale, "nişte găşculiţe care împart, după bunul plac, destinele oamenilor". "Încă un lucru bun al acestei reîmpărţiri administrativ-teritoriale îl reprezintă faptul că mulţi dintre aceşti «moşieri» judeţeni, care au adâncit sărăcia, care au produs nişte decalaje crunte între judeţe şi care au transformat cuvântul «transparenţă» într-un arhaism în România post-decembristă, vor trebui să-şi facă bagajul. Părerea mea personală este că va aduce un plus, mai ales că se va crea şi un liant important între România şi U.E. Trebuie să ne conformăm, nu vedeţi că de atâta timp cei din Uniunea Europeană trag de noi întruna, ca să intrăm şi noi odată în rând cu lumea, cu statele civilizate", ne-a declarat Gheorghe Chiru.

Din punctul de vedere al liderului PP Brăila, subiectul regionalizării nu ar trebui privit prin prisma ipotezei unor maşinaţiuni politice aflate la mijloc, ci de la înălţimea Uniunii Europene. "Că există un plus sau un minus, astea sunt supoziţii care nu au nimic de-a face cu realităţile europene", a punctat Chiru. "Fie că ne place sau nu de Băsescu sau de Boc, această mutare nu o fac politic, ci, din punctul meu de vedere, o fac pentru a ne ridica la pretenţiile U.E.", a mai adăugat PP-istul brăilean.

15reac3 Cătălin Boboc, liderul PNL Brăila: "Ca principiu, nu văd nimic rău în această chestiune, dar ea ar trebui să se bucure de o largă majoritate, de o dezbatere avizată" În ceea ce priveşte viziunea USL asupra reorganizării administrativ-teritoriale, Chiru a făcut următorul comentariu: "USL-ul încearcă să vină cu o alternativă care, ironia sorţii, seamănă leit cu atitudinea lui Ion Iliescu la începutul anilor '90, poate pentru că în USL gândesc cam aceiaşi securişti... ce-i drept, foarte bine spălaţi, ca să se confunde în peisaj..."

Boboc acuză o pripă în abordarea acestui subiect

Cătălin Boboc, preşedintele liberalilor brăileni, e de părere că regionalizărea nu reprezintă un lucru negativ, dar doar ca principiu, deoarece, în practică, baronii vor dispărea numeric, dar "se vor întări «calitativ»". De asemenea, şeful PNL Brăila acuză o pripă în abordarea unui proiect de o asemenea amploare. "E o temă prea mare şi prea importantă, pentru a fi dezbătută în maniera asta, într-o asemenea grabă. Ca principiu, nu văd nimic rău în această chestiune, dar ea ar trebui să se bucure de o largă majoritate, de o dezbatere avizată. E un lucru prea important, care trebuie abordat cu foarte mare atenţie şi nu printr-un apel la ambiţie", a comentat Cătălin Boboc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro